Laptops voor kantoor

Microsoft Surface Laptop 3

04 november 2019 15:52 Aangepast: 08 november 2019 21:55

De Microsoft Surface 3 is een solide, uitgekristalliseerde en bijna compromisloze laptop, nu met een nog beter toetsenbord en trackpad.

De 13,5 inch Microsoft Surface Laptop 3 lijkt sterk op zijn twee voorgangers. We snappen waarom: de eerste Surface Laptop was al een vrijwel compromisloze laptop. In een landschap vol Windows-laptops met allerlei toeters en bellen, levert Microsoft zelf de essentie van een laptop: alles erop en eraan, maar niets te veel en heerlijk onopvallend.

Tekenend voor de Surface-serie was altijd het gebruik van Alcantara, een soort suède-achtige bekleding rondom het toetsenbord en trackpad. Die versie is er nu nog steeds, maar Microsoft biedt de Surface Laptop 3 voor het eerst ook in volledig aluminium uitvoering, in de kleuren platina en zwart. Ook erg fraai, en wellicht slimmer voor de onvoorzichtige laptopgebruiker. Microsoft heeft zijn best gedaan om ook bij de niet gestoffeerde uitvoering het sluiten van het scherm muisstil te laten verlopen.

Het toetsenbord is hetzelfde uitstekende toetsenbord van de Surface Laptop 2: fijne toetsaanslag, solide gevoel, vrij stil. Het trackpad is 20 procent groter dan bij voorgaande Surface Laptops, dat is altijd welkom. Ook fijn: de Laptop 3 heeft eindelijk usb-c, zowel voor data-overdracht als opladen. Thunderbolt 3 zit er dan helaas niet in, en laden gaat sneller met de bijgeleverde lader, maar toch.

Qua processoren is er dit keer voor het eerst keuze tiende generatie Intel Core i5 of i7-chips, die flink sneller zijn dan de achtste generatie Intel-chips van het vorige model. De ingebouwde grafische chips van die processoren zijn best aardig: krachtig genoeg voor wat videobewerking of games. Het touchscreen heeft een ongewone 3:2-verhouding is dankzij een resolutie van 2256 × 1504 pixels loeischerp. De infraroodcamera maakt razendsnel inloggen mogelijk met Windows Hello.

De Surface Laptop 3 is er vanaf 1149 euro voor een uitvoering met 8 GB werkgeheugen, 128 GB opslag en i5-chip. Wij raden het model met 256 GB opslag aan, voor 1449 euro. De duurste uitvoering kost 2199 euro en heeft een i7-chip, 16 GB RAM en 512 GB opslag. Fijne gedachte: de SSD-opslag van de Surface Laptop 3 is verwisselbaar, een uitzondering bij huidige laptops. Dat kan je niet zelf, je moet dat laten doen, maar een prettige gedachte voor wie ooit wellicht meer opslagruimte wil.

Pluspunten:

  • Fraai, simpel, solide ontwerp
  • Prachtig scherp touchscreen
  • Uitstekend trackpad en toetsenbord
  • Prima accuduur (tot ruim 11 uur)
  • Magnetisch laadsnoer
  • Verwisselbaar opslaggeheugen

Minpunten:

  • Weinig aansluitingen
  • Wel usb-c, geen Thunderbolt 3

Kijk bij Bright Stuff voor meer producten die wij aanraden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore