Tablets

Apple iPad (2019)

04 oktober 2019 16:00 Aangepast: 14 november 2019 12:58

Het instapmodel van de iPad is nu de beste iPad voor de meeste mensen: groter scherm, Pencil-ondersteuning, toetsenbord en meer.

Apple biedt nu vier soorten iPads aan: de dure iPad Pro voor wie de snelste prestaties en het beste scherm wil, de iPad Air net een stapje daaronder, de iPad mini voor wie een klein model wil, en de reguliere iPad voor wie vooral een iPad wil. De nieuwste versie van die 'gewone' iPad is completer dan ooit.

Dat begint met het scherm, het hoofdonderdeel van elke tablet. De nieuwe iPad heeft een groter scherm: 10,2 inch, waar dat eerst 9,7 was, met een iets hogere resolutie van 2160 x 1620 pixels. Het scherm heeft daarmee dezelfde pixeldichtheid als de iPad Air. En er is nog een voordeel aan het formaat: voor het eerst werkt de iPad nu met het Smart Keyboard. Dat prettige toetsenbord klik je magnetisch aan de iPad, en dankzij de Smart Connector hoeft het nooit opgeladen te worden. Het Smart Keyboard is los verkrijgbaar voor 179 euro.

Ook werkt de gewone iPad voor het eerst met de Apple Pencil, het model dat via de Lightning-poort wordt opgeladen kost 99 euro. De iPad draait op de Apple A10-chip, die ook in de iPhone 7 en 7 Plus uit 2016 zat. Niet de nieuwste chip dus, maar meer dan goed genoeg voor alles wat je met deze iPad wil doen, van het kijken van series tot het spelen van grafisch intensieve games.

Een voordeel dat voor alle iPads geldt, en dus ook deze: iPadOS. Apple heeft iOS speciaal toegespitst op de iPad, en maakt veel meer gebruik van het grote scherm. Meerdere apps naast elkaar gebruiken, snel wisselen tussen apps, een veel completer thuisscherm, desktop-webpagina's, ondersteuning voor externe opslag, betere tekstselectie en snellere prestaties. Door iPadOS is juist deze instap-iPad veelzijdiger en aantrekkelijker dan ooit.

De iPad is met een gewicht van 483 gram en een dikte van 7,5 millimeter ongeveer net zo zwaar en dun als de modellen van de voorgaande jaren. De iPad (2019) is er in zilver, goud en spacegrijs, met 32 GB opslag voor 389 euro en met 128 GB voor 489 euro. De modellen met ingebouwde 4G-antenne kosten 140 euro extra.  

Pluspunten:

  • Heerlijk scherm
  • Betaalbaar
  • Smart Keyboard
  • Apple Pencil
  • iPadOS

Minpunten:

  • Oud ontwerp
  • Niet de snelste chip
  • Lightning i.p.v. usb-c

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore