Tablets (privé)

Apple iPad (2021)

15 september 2021 00:00 Aangepast: 22 september 2021 16:17
Beeld © Apple

Het instapmodel van de iPad is de beste iPad voor de meeste mensen: groter scherm, Pencil-ondersteuning, toetsenbord en meer.

Apple biedt nu vier soorten iPads aan: de dure iPad Pro voor wie de snelste prestaties en het beste scherm wil, de iPad Air net een stapje daaronder, de iPad Mini voor wie in feite een kleine Air wil, en de reguliere iPad voor wie vooral een iPad wil. De nieuwste versie van die 'gewone' iPad, de negende generatie, is verrassend compleet voor zijn prijs.

Dat begint met het scherm, het hoofdonderdeel van elke tablet. De gewone iPad heeft sinds 2019 een groter scherm: 10,2 inch, waar dat eerst 9,7 was, met een iets hogere resolutie van 2160 x 1620 pixels. Voor het eerst ondersteunt ook deze goedkoopste iPad de functie True Tone, waarbij de kleurtemperatuur van het scherm wordt aangepast aan het omgevingslicht: erg prettig. Ook werkt de iPad met het Smart Keyboard. Dat prettige toetsenbord klik je magnetisch aan de iPad, en dankzij de Smart Connector hoeft het nooit opgeladen te worden. Het Smart Keyboard is los verkrijgbaar voor 179 euro.

Ook werkt de gewone iPad met de Apple Pencil, het model dat via de Lightning-poort wordt opgeladen kost 99 euro. De nieuwste iPad draait op de Apple A13-chip uit 2019, die ook in de iPhone 11 zat. Niet de nieuwste chip dus, maar meer dan goed genoeg voor alles wat je met deze iPad wil doen, van het kijken van series tot het spelen van games. De opslagruimte van het instapmodel is verhoogd van voorheen 32GB naar 64GB bij deze iPad: hoog tijd. De selfiecamera is 1080p en ondersteunt de functie Center Stage: bij videobellen zoomt de iPad automatisch in op degene die praat, en wordt de persoon gevolgd als hij beweegt. Dat werkt in FaceTime, maar ook in andere videobel-apps zoals Zoom en zelfs in TikTok.

Een voordeel dat voor alle iPads geldt, en dus ook deze: iPadOS. Apple heeft iOS speciaal toegespitst op de iPad, en maakt veel meer gebruik van het grote scherm. Meerdere apps naast elkaar gebruiken, snel wisselen tussen apps, een completer thuisscherm, desktop-webpagina's, ondersteuning voor externe opslag, betere tekstselectie en snellere prestaties. Dankzij iPadOS is juist deze instap-iPad veelzijdiger en aantrekkelijker dan ooit, zeker met de verbeteringen die in iPadOS 15 zijn toegevoegd.

De introductieprijs van de iPad (2021) is 389 euro. Check Belsimpel voor de actuele prijs.

Pluspunten:

  • Fijn scherm (True Tone)
  • Betaalbaar
  • Smart Keyboard
  • Apple Pencil
  • iPadOS

Minpunten:

  • Oud ontwerp
  • Niet de snelste chip
  • Lightning (geen usb-c)

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van