Laptops voor kantoor

Lenovo ThinkPad X1 Carbon

04 oktober 2019 15:03 Aangepast: 08 november 2019 21:55

De legendarische ThinkPad-lijn is door en door betrouwbaar, met een ingetogen uiterlijk. Deze X1 Carbon is ook nog eens erg licht, en kan toch tegen een stootje.

De ThinkPad-lijn bestaat al 27 jaar en toch is deze X1 Carbon nog steeds onmiskenbaar een ThinkPad: rondom zwart, een heerlijk stabiel keyboard met diepe aanslag en toetsen met kuiltjes. Het meest opvallendste blijft de rode trackpoint, als alternatief voor de prima trackpad. En zoals altijd kan ook deze ThinkPad tegen de praktijk: hij kan tegen een stootje, tegen extreme temperaturen ook tegen stof of zand is hij prima bestand; het toetsenbord kan zelfs tegen gemorste vloeistoffen.

De zakelijke, bijna saaie behuizing van de X1 Carbon verrast als je hem oppakt. Door gebruik van koolstofvezel is de 14 inch laptop met 1,09 kilo zo licht als een 12 inch-model, en  nog geen anderhalve centimeter dik. De laptop is voorzien van een zachte maar stroeve rubberachtige afwerking, zodat hij niet uit je handen of van je schoot glijdt, zelfs bij een gladde pantalon. 

Deze ThinkPad is er in uitvoeringen met Intel Core i5- of i7-chip uit de achtste generatie en 8 of 16 GB snel 2133MHz LPDDR3-werkgeheugen. De schermkeuze is groot: een 1080p-scherm met of zonder touch en met of zonder PrivacyGuard. Die functie maakt het scherm onleesbaar voor meekijkers, en waarschuwt zelfs actief als er toch iemand meespiekt. Er is ook een scherper 1440p-scherm, en zelfs een 4K-scherm met Dolby Vision en HDR400. Hoe hoger de resolutie, hoe hoger de prijs en hoe lager de maximale batterijduur.

De accuduur staat afhankelijk van de configuratie op 18 uur, wie vooral kantoorwerk verricht kan het in de praktijk een kleine werkdag volhouden op één lading. Maar wie een 4K-scherm en i7-chip neemt en de laptop wat zwaarder belast, kan de accu in vier uur al opmaken. Deze ThinkPad heeft ook de details goed: een ingebouwd schuifje om de webcam af te dekken, gezichtsherkenning, een snelle vingerscanner en voldoende aansluitingen. Er zijn twee usb-c-poorten met Thunderbolt 3, twee high speed ouderwetse usb-a-poorten, hdmi, ethernet met adapter en zelfs een optie voor een simkaart-poort om via 4G overal online te zijn.

Wij raden de ThinkPad X1 Carbon aan in uitvoering met Intel Core i5 en 16 GB werkgeheugen, 512 GB opslag en 1440p-scherm voor iets meer dan 1800 euro.  

Pluspunten:

 • Verrassend licht
 • Modern klassiek ontwerp
 • Stevig en duurzaam
 • Uitstekend toetsenbord
 • Veel configuraties
 • Veel aansluitingen
 • Prima speakers
 • Oog voor detail

Minpunten:

 • Vrij duur
 • Relatief klein trackpad
 • Accuduur bij hogere configuraties

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore