Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Laptops voor school

Dell XPS 13

04 oktober 2019 15:01 Aangepast: 08 november 2019 21:24

De XPS 13 van Dell is een zeer lichte, compacte laptop met een fraai scherm, veel configuraties en prima accuduur.

De XPS 13 is volgens Dell de kleinste 13 inch laptop ter wereld. Dat komt door de zeer smalle schermranden: daardoor heb je een 13,3 inch scherm in een laptop met de voetafdruk van een 12 inch model. Met een dikte van maximaal 11,6 millimeter en een gewicht is van 1,23 kilo is de XPS 13 ook erg draagbaar. Het compromisloze ontwerp laat alle overbodige franje weg, dat levert in de zwarte uitvoering een hele onopvallende laptop op, en in het wit een prachtig minimalistische.

De XPS 13 is er in veel uitvoeringen: er is keuze uit een 1080p-scherm zonder touch, en een 4K-touchscreen. Meteen de lastigste keuze: 4K is scherper en touch is fijn om te hebben, maar het kost wel batterijduur. De 4K-versie gaat maximaal 12 uur mee op een lading, de 1080p-versie zou volgens Dell 21 uur moeten halen.

Het toetsenbord van de XPS is prima, zeker voor zo'n dunne laptop, met een aanslag die diep genoeg gaat. Het trackpad is soepel maar vrij klein, gezien het formaat van de laptop. De XPS 13 heeft twee Thunderbolt 3/usb-c poorten en nog eens een usb-c aansluiting voor de stroomtoevoer en DisplayPort. Ook fijn: er zit een microSD-sleuf in. In de power-knop zit een vingerafdrukscanner, en aan de zijkant geven lampjes aan hoeveel accu je nog hebt.

Qua chips is er keuze uit tiende generatie Intel Core-chips: i3, i5 en i7. Het instapmodel van 1089 euro heeft een Core i3 en 4GB werkgeheugen, al raden wij de meeste mensen een stapje hoger aan. Die XPS 13 heeft een Core i5 en 8GB werkgeheugen; net iets meer future-proof. Een versie met 4K-touchscreen is er vanaf 1699 euro.

Pluspunten:

  • Licht en draagbaar
  • Veel scherm in klein formaat
  • Allerlei configuraties
  • Fraai ontwerp
  • Prima toetsenbord
  • Uitstekende batterijduur

Minpunten:

  • Alleen touch op 4K-scherm
  • Trackpad redelijk klein
  • Instap-versie met 4GB RAM

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore