Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Leerzaam tech-speelgoed

Bright Stuff: BBC Micro Bit

06 november 2018 13:13 Aangepast: 02 december 2018 15:04

De BBC Micro Bit is een microcomputer op een printplaatje vol met sensoren waarmee kinderen spelenderwijs ontdekken, maken en leren programmeren.

De BBC Micro Bit was een initiatief van de BBC die de microcomputer ontwikkelde om miljoenen Britse kinderen de beginselen van elektronica en programmeren bij te brengen. Inmiddels zijn ze niet alleen maar voor Britse schoolkinderen maar online voor iedereen verkrijgbaar. 

Het kleine apparaatje met elektronica is uitgerust met bluetooth, radio voor draadloze communicatie tussen Micro Bits, een LED-matrix, 2 programmeerbare knoppen, licht- en temperatuursensoren, een kompas en een versnellingsmeter. 

Met de Micro Bits zijn de meest uiteenlopende projecten mogelijk: van games, visuele effecten met de LED-matrix tot het maken van wearables en gamecontrollers. De apparaatjes kunnen zelfs dienst doen als brein van andere apparaten, zoals robots en karretjes. 

De Micro Bits worden via usb aangesloten op pc's en zijn te programmeren met één van de vele programmeer-editors. Met de JavaScript-blokeditor bijvoorbeeld leren kinderen eenvoudig en visueel met gekleurde blokken op het scherm programmeren. Micro Bits ondersteunen ook JavaScript en Python voor complexere toepassingen.

De Micro Bits zijn niet alleen een groot succes in Engeland maar ook in ons eigen land. Zo'n 45.000 Nederlandse kinderen hebben via de Klooikoffer Programmeren kennisgemaakt met de Micro Bits. Een soortgelijk project is de SkillsDojo, waar Micro Bits onder andere ingezet worden in de zogeheten missies die kinderen van 6+ via speelse, leerzame video's en materialen leren om bijvoorbeeld een slimme thermometer te maken, een selfie-afstandsbediening voor de smartphone te bouwen en de kerstverlichting te hacken.

Micro Bit is een aanrader omdat het apparaatje ouders en leerkrachten samen met de kinderen laat ontdekken, maken en leren. En voor de prijs van rond de 20 euro hoef je het ook niet te laten liggen.

Pluspunten

  • Leerzaam
  • Nuttige basisvaardigheden
  • Voorbereidend op de toekomst
  • Samen ontdekken, maken en leren
  • Goedkoop

Minpunten

  • Mogelijk verslavend

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore