Ga naar de inhoud
Smarthome

Netgear Orbi

De basis van elke smarthome is betrouwbare en snelle wifi. Wij raden de Orbi sets van Netgear aan.

Goede wifi in de buurt van je router is meestal niet zo'n uitdaging. Maar op zolder, in de tuin of in de slaapkamer is dat anders. Een haperende Netflix verbinding, je mail die niet verstuurd wil worden. Vroeger losten we dat op met een range extender, maar het nadeel van die apparaten is dat ze een deel van je verbinding afsnoepen omdat de router en de extender steeds met elkaar moeten praten. Multiroom-wifi met mesh-netwerktechnologie is dan ook de nieuwe standaard. 

Niet alleen heb je geen verlies van je verbinding meer omdat er een extra kanaal opgezet wordt voor de onderlinge berichten tussen de stations, je kunt ook meerdere stations toevoegen. Die zijn niet alleen met de router, maar ook met elkaar verbonden. Goedkoop zijn mesh-netwerken niet. Onze voordelige keus is de TP-Link Deco E4 voor 100 euro. Dan heb je overal in je huis prima internet. Maar heb je veel smarthome-apparaten. Hangt (of komt) er een 4K-televisie op de slaapkamer die Netflix draadloos moet streamen, dan raden we je de sets van Orbi aan. 

Tot voor kort was de eerste Orbi (RBK50 voor 360 euro) onze favoriet. Wat deze set echter niet biedt, is ondersteuning voor het nieuwe en snellere WiFi 6. Daar hadden we aanvankelijk geen haast mee omdat er toch nog niet veel apparaten met WiFi waren uitgerust en omdat de eerste WiFi 6-sets nogal prijzig waren. Maar ben je nu in de markt voor een Mesh-wifiset voor serieus gebruik, dan is er een aantrekkelijke nieuwe optie. De Orbi RBK 752 is te koop vanaf 480 euro en biedt de meeste voordelen van zijn grotere broer. Hij is iets minder snel en heeft minder netwerkaansluitingen op de satellieten, maar hij is flink rapper dan de RBK50 en je bent met Wifi 6 verzekerd van snel internet voor de voorzienbare toekomst.

De RBK 752 heeft een basisstation en één satelliet. Koop je de RBK 753 dan heb je een basisstation met twee satellieten. Als je huis meer dan twee verdiepingen heeft en je wilt bovenin ook goeie internet, dan kun je beter voor die kit gaan. 

Je kunt kiezen voor een abonnement op Netgear Armor om ingebouwde bescherming te hebben tegen phishing-mails, malware en andere bedreigingen. Dat kost je 70 euro per jaar, maar scheelt je de installatie van virus software op al je computers. Thuis zijn ze dan beveiligd en voor je mobiele apparaten kun je een app installeren. 

Pluspunten

  • Met basisset al bereik van 465 m2
  • Nieuwste Wifi 6-standaard
  • Tot wel 1Gbps draadloos
  • 2 ethernetpoorten op satelliet om apparaten bedraad aan te sluiten
  • Beveiliging op hele netwerk mogelijk met Netgear Armor

Minpunten

  • Prijzig
  • Stations hebben flink formaat

Check Bright Stuff voor alle producten die wij aanraden

Bron: Bright