Bright Review:

Getest: Logitech MX Keys Combo, toetsenbord en muis

13 december 2021 15:21

Logitech heeft een nieuwe verbindingstechnologie voor muizen en toetsenborden: Logi Bolt. Veiliger, sneller en platform-onafhankelijk. Bright-tester Rutger probeerde de nieuwe MX Keys Combo met deze technologie.

Logitech had al een systeem om met een USB-dongle een eenvoudige en betrouwbare verbinding met toetsenborden en muizen op te zetten. Logi Bolt is daar een opvolger van. Logitech wil zelf natuurlijk niet zeggen dat het vorige systeem onveilig was, maar nu wordt gerept over Bluetooth Low Energy Security Mode 1, Level 4. Dat suggereert dat Bolt veiliger is dan het oude systeem.

Verbetering is er ook op het gebied van betrouwbaarheid. Tot 10 meter kun je moeiteloos verbinden zonder vertraging, zelfs in een ruimte vol andere apparatuur.

Mocht je de dongle niet kunnen gebruiken, dan kun je alle apparaten ook via good-old bluetooth verbinden, maar dan mis je natuurlijk de superveilige verbinding. De muizen werken naast Windows, macOS en Linux ook met iOS, Android of Google Chromebooks.

Deze kleine rakker moet het verschil maken: de Bolt dongle Deze kleine rakker moet het verschil maken: de Bolt dongle

Het toetsenbord en de muis zijn eenvoudig via het programma Logitech Options aan de computer te koppelen en in te stellen. Het toetsenbord kun je met een druk op de knop laten schakelen tussen 1 van 3 aangesloten apparaten. Zo kun je van je laptop naar je desktop naar je tablet. Sterker nog: je kunt zelfs instellen in de software dat je laptop bijvoorbeeld rechts van je monitor staat en de muis van het ene naar het andere apparaat laten bewegen. En je kunt zelfs kopiëren en plakken tussen twee computers. Superhandig. En soms verwarrend.

De MX Master 3 for Business-muis is nét nog geen ergonomische muis. Hij heeft wel een soort duimplankje, maar is verder traditioneel van vorm. Bij je duim zit ook een extra scrollwheel die je per applicatie in kan stellen. Heel handig om bijvoorbeeld naast verticaal ook horizontaal te scrollen. De muis werkt ook op alle oppervlakken. Zelfs een glazen tafel.

Meerdere toetsenborden en muizen werken met Logi Bolt Meerdere toetsenborden en muizen werken met Logi Bolt

De MX Keys Combo wordt geleverd met een polssteun. Die is best prettig in gebruik, maar concurreert op mijn bureau om plaats met mijn muismat. Dat werkt niet helemaal optimaal. Want alhoewel de muis prima direct werkt op mijn bureaublad is het geluid een stuk prettiger op een traditionele muismat.

Hoe noodzakelijk een upgrade naar Logi Bolt om wille van de veiligheid is, durf ik niet te zeggen. Maar als je toch moet upgraden is de MX Keys Combo een keuze waar je naast de grotere veiligheid ook veel plezier aan zult beleven vanwege de uitgebreide extra’s.

Rutger Middendorp

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van