Review

JBL Bar 9.1: indrukwekkend geluid zonder gedoe met kabels

05 juni 2020 18:47

De JBL Bar 9.1 is een soundbar met Dolby Atmos-ondersteuning, een meegeleverde subwoofer en draadloze achterspeakers die loskoppelen als ze nodig zijn, en anders één geheel vormen met de soundbar. Bright reviewt de JBL Bar 9.1.

Soundbars groeien in populariteit. Logisch: de huidige platte tv’s bieden met hun kleine speakers niet het volle geluid dat aansluit bij de steeds mooiere beelden. En een soundbar is makkelijker in gebruik en minder opvallend dan een volledige surroundset. Het nadeel van veel soundbars: geen surroundbeleving. De JBL Bar 9.1 heeft dat wel en biedt alle voordelen van een soundbar en een surround-set, zonder een woonkamer vol speakers en snoeren.

De JBL Bar 9.1 is op het eerste gezicht een normale soundbar: 1,20 meter breed, onopvallend donkergrijs. De troef van deze soundbar zit ’m in de zijkanten, die los te koppelen zijn. Zet ze aan weerszijden van de bank of er achterop en plots ontstaat er een surround-opstelling. Volledig draadloos: de losse speakers hebben ingebouwde accu’s die het tot 10 uur volhouden. Klik de speakers magnetisch aan de soundbar, en ze worden automatisch weer opgeladen.

Indrukwekkend, vol geluid

Dat is de theorie, hoe klinkt dat in de praktijk? Verrassend goed. De soundbar zelf is voorzien van negen speakers, waarvan er twee schuin omhoog naar het plafond zijn gericht. De achterspeakers hebben beide twee speakers, één rechtuit en één richting het plafond.

Door geluid via het plafond te laten stuiteren, ontstaat het ruimtelijke geluid waar Dolby Atmos om bekend staat. Dat de bas krachtig is, mag geen verrassing zijn: JLB levert de soundbar met een vrij forse 300 Watt subwoofer. Ook draadloos, al is aansluiting op een stopcontact natuurlijk wel nodig. In totaal biedt de set een indrukwekkend vermogen van 820 Watt.

De achterspeaker is makkelijk op de rand van de bank te plaatsen. De achterspeaker is makkelijk op de rand van de bank te plaatsen.

Atmos steeds vaker beschikbaar

Surround-geluid bestond al lang, maar het heldere, volle, realistische, driedimensionale geluid van Dolby Surround-opvolger Dolby Atmos is echt van een hoger niveau. En steeds meer films en series ondersteunen de standaard: vrijwel alle grote nieuwe series van Netflix zijn voorzien van Atmos-geluid, net als veel nieuw materiaal op Disney+, Amazon Prime Video en Apple TV+.

Er zijn meer soundbars met Dolby Atmos, maar zelden worden die geleverd met achterspeakers en soms ook niet met een losse subwoofer. Zo kan de nieuwe Sonos Arc worden uitgebreid met twee Sonos One-speakers en een woofer, maar wordt standaard zonder geleverd. Dan ontbreekt een deel van de beleving, terwijl deze JBL Bar 9.1 dicht in de buurt komt bij veel duurdere geluidssets waarbij de woonkamer vol met speakers moet worden geplaatst.

Voor de fijnproever blijft zo’n volledige set het summum, maar de meerwaarde van de draadloze achterspeakers is bij de eerste luisterbeurt meteen duidelijk.

Simpel in gebruik

Ondanks het krachtige geluid is de installatie erg simpel. Eenmalig moeten de achterspeakers op de bank worden geplaatst, daarna ernaast, beide keren klinkt een kalibratietoon. Vervolgens werkt het systeem even simpel als elke andere soundbar. Wisselen van regulier luisteren naar surround-geluid is een kwestie van het lostrekken van de zijspeakers en die verplaatsen.

De Bar 9.1 wisselt zelfstandig tussen invoerbronnen. Op de soundbar kan met HDMI één apparaat worden aangesloten voor ongecomprimeerd Atmos-geluid, bijvoorbeeld een Apple TV – de soundbar heeft 4K-passthrough met Dolby Vision, zodat de beeldkwaliteit ook behouden blijft. Het overige geluid wordt via de ARC of eARC hdmi-aansluiting van de tv aan de soundbar doorgegeven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wat is Dolby Atmos en wat heb je er aan?

Muziek luisteren op allerlei manieren

De Bar 9.1 schakelt automatisch tussen de juiste geluidsstandaarden zoals Atmos, PCM of Dolby Surround. Het verborgen led-schermpje in de grille van de soundbar toont kort welke geluidsbron wordt gebruikt, net als het volume.

De JBL Bar 9.1 biedt ook ondersteuning voor zowel Google Chromecast als Apple AirPlay 2. Na eenmalig koppelen met wifi is het daarna simpel om vanaf zowel Android- als iOS-apparaten muziek naar de soundbar te streamen. Koppeling met bluetooth is ook mogelijk. Bij muziek klinkt de set krachtig, maar door een gebrek aan een equalizer-functie is wel hoorbaar dat de speakers zijn afgesteld om een bioscoop na te bootsen.

De bijgeleverde afstandsbediening biedt wat controle over de mate van bas, het achtervolume en het Atmos-geluid. Eenmaal ingesteld is het volume van de soundbar ook prima te regelen met de afstandsbediening van de tv of eigen settopbox.

Conclusie

De JBL Bar 9.1 is met een prijs van 999 euro zeker niet goedkoop, maar voor dat geld is de set ook erg compleet. Concurrenten verkopen voor meer geld een set zonder achterspeakers, of voor hetzelfde geld enkel een soundbar zonder subwoofer.

Wie indrukwekkend, driedimensionaal Dolby Atmos-geluid in huis wil halen zonder zijn of haar interieur te ontsieren met een wirwar aan speakers en snoeren, zit met de JBL Bar 9.1 goed.

Bright is verhuisd

Meer technieuws en gadgetreviews van Bright:

Kijk op ons YouTube-kanaal.

Volg ons op Facebook, Twitter en Instagram.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore