Ga naar de inhoud
Videobellen

Review: Beter videobellen met Logitech StreamCam?

De Logitech StreamCam is een webcam die je videogesprek een stuk acceptabeler zou moeten maken. Rutger testte hem nu videobellen is ingeburgerd.

Weet je nog vroeger, dat als je wilde Skypen je een webcam moest kopen? Sindsdien is er een boel veranderd, we kunnen nu videobellen of webconferencen met eindeloos veel tools. Skype bestaat nog, maar er zijn ook Zoom, FaceTime, WhatsApp en nog veel meer. De beste apps zette Bram voor je op een rijtje. Maar behalve dat we meer software hebben, hoeven we ook geen webcam meer aan te sluiten. Want in elke smartphone en laptop zit wel een camera. 

Die zijn uiteraard niet altijd van de beste kwaliteit en dus kan een ouderwetse webcam verbetering bieden. We hebben de Logitech StreamCam geprobeerd. Een camera die tot voor kort vooral gericht was op gamestreamende Youtubers en Twitchers, maar die nu voor veel meer mensen uitkomst kan bieden.

Filmen uit een andere hoek

De voordelen van een externe webcam zijn deels voor de hand liggend: hij zit niet vast aan je apparaat en dus kun je zelf kiezen welke hoek je filmt. Op een statiefje of een Gorillapod kun je de meest charmante hoek uitkiezen. Rekening houdend met die gekke moedervlek en de lichtval in de ruimte. 

Maar ook de specificaties van de Logitech Stream zijn beter dan dat kleine puntje in de rand van je laptop. De 720P HD camera van bijvoorbeeld een MacBook Air is in ideale omstandigheden best ok, maar zodra je met wat tegenlicht te maken krijgt of het te donker is in de ruimte, dan verander je snel tot een treurig hoopje pixels. 

Klem of statief

De Logitech StreamCam sluit je aan met zijn USB-C-stekker, in de MacBook Air thuis en de Chromebook van school ging dat moeiteloos. Vervolgens monteer je hem met de klem bovenop het scherm of met de adapter op een statiefaansluiting. De klem gaf mij met het dunne scherm van de MacBook Air wat te weinig houvast en de klep van de Chromebook scharnierde wat te licht voor het extra gewicht. Een Gorillapod-ministatief was dus de ideale oplossing.

Vervolgens heb je beeld dat een stuk beter is dan standaard in een laptop: 1080P met 60 frames per seconde haalt de StreamCam. Bovendien wordt de belichting automatisch aangepast, waardoor je er ook met weinig licht nog goed uit ziet. Wie wel eens 's avonds een webconference heeft ervaart een verschil van dag en nacht. Overdag is het verschil merkbaar, maar minder groot. De camera heeft twee microfoons aan de voorkant, waardoor ook de geluidskwaliteit wordt verbeterd.

Ook staande video's maken 

Een leuke extra is dat je de StreamCam kan draaien en staande video's kunt opnemen. Zo zou je ook Instagram- en Facebook Stories kunnen maken op je laptop met deze camera en die eerst netjes editen voor je ze de wereld in slingert. 

Niet goedkoop

De StreamCam is verkrijgbaar in zwart of wit voor het serieuze bedrag van 159 euro. Voor wie goed voor de dag wil komen tijdens een videovergadering, zijn games wil livestreamen of knap belichte instagram Stories wil maken, doet dus een prima investering met de Logitech. Voor wie af en toe voor zijn werk aan het videobellen slaat, is een goeie lamp een goedkopere optie.

De
Lees ook
De populairste apps voor videobellen met vrienden en familie