Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
App vol ongein

Eerste indruk: Byte is een warm bad voor de Vine-fan

30 januari 2020 19:44 Aangepast: 30 januari 2020 19:44
Beeld © byte

Drie jaar na de onterechte stop van Vine stilt spiritueel opvolger Byte je honger naar snelle, vreemde internetfilmpjes. Redacteur Floris Poort is enthousiast, maar ziet ook nog verbeterpunten.

Het enorme succes van de Chinese app TikTok moet extra zuur zijn voor Dom Hofmann, oprichter van Vine. TikTok begeeft zich met inmiddels ruim 1,5 miljard actieve gebruikers deels in het vaarwater dat Vine begin 2017 plotseling verliet. TikTok draait immers ook om korte filmpjes, maximaal 1 minuut, versus 6 seconden bij Vine.

Toch weet TikTok net niet de leegte te vullen die Vine achterliet. TikTok wordt nog steeds vooral bevolkt door kinderen en ijdelheid voert de boventoon. TikTok blijkt zelf actief knappe mensen onder de aandacht te brengen, terwijl mensen met bijvoorbeeld overgewicht, een handicap en trans mensen actief worden gecensureerd.

De jonge gebruikers apen elkaar na, met het ene na het andere trendmatige dansje. Volwassen mannen met weinig goede bedoelingen benaderen onbelemmerd jonge meisjes, zonder dat het bedrijf er wat aan doet. De vreemde humor van Vine is uitzondering op TikTok, terwijl compilaties van oude Vine-filmpjes op YouTube nog steeds miljoenen keren bekeken worden.

Gelukkig, het bestaat nog

Byte is daarom een verademing, een warm bad, thuiskomen voor de fan van het apart slag internethumor dat Vine zo uniek maakte. Het bestaat nog, zolang het maar een vrijplaats krijgt. Vine-oprichter Dom Hofmann lanceerde Byte op 25 januari en nog geen week later is de app al rijkelijk gevuld met nieuwe, ouderwetse Vines – eh – Bytes.

Vaak absurde filmpjes van maximaal zes seconden die geen enkele ruimte voor nuance laten. Werkt nog steeds geweldig: een man die gilt tegen een boom vol vogels, stilte volgt. Een toiletdeur gaat open: twee mensen met eenhoornmasker. Een beteuterde jongen: "Leuk, Byte, nog een plek om me vrijwillig te laten pesten." Een ouderwetse video van een aap op rolschaatsen, hiphopmuziek eronder. Een clown in de douche, een drone met een speaker waar een gek geluid uit komt.

Voor je goed en wel in de gaten hebt wat je nu weer ziet, begint het filmpje weer van voor. Verticaal veeg je door een stroom gloednieuwe Vines, want daar komt het op neer. Na drie jaar droogte is de bron weer aangeboord en blijkbaar zat een grote groep excentriekelingen daar naarstig op te wachten.

Geen likes maar lachen

Byte heeft meteen dezelfde charme als Vine. Dit is een sociaal netwerk waar het niet gaat om de meeste likes, om wie gelijk heeft of denkt te hebben, om wie het knapst of het meest getalenteerd is. Byte is lachen om domme, rare grapjes en meer niet. 'Creativity first' is een uitstekend gekozen motto.

Nu is het hopen dat de makers blijven komen, want wie zijn best doet kan de toplijst met filmpjes helemaal uitkijken. Ook is het te hopen dat er inmiddels wel commercieel ruimte is voor een kleinere speler op een internetmarkt die draait om groei.

Byte heeft ook nog wat verbeterpuntjes: een pauzeknop zou welkom zijn en vooral het ontbreken van een deelknop valt op. Dat laatste komt eraan, zodat de leukste Bytes makkelijk gedeeld kunnen worden op andere sociale media. En van die toestroom zal Byte het toch ook echt moeten hebben.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Oprichters Vine brengen nieuwe video-app Byte uit

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore