Wat is verstandiger?

Duurtest Renault Zoe: accu huren of kopen?

19 december 2019 14:02 Aangepast: 19 december 2019 14:51

Onze autotester Rutger rijdt deze maand een Renault Zoe, een elektrische auto waarvan je de accu kunt kopen of huren. Wat is handiger?

Rutger Middendorp test elke maand een andere auto voor Bright. Volg de updates.

Voor 33.590 euro koop je de goedkoopste Renault Zoe inclusief de accu. Voor 25.390 euro heb je dezelfde auto, zonder de accu. Die huur je voor een maandelijks bedrag van Renault. Wil je een oneindig aantal kilometers rijden met de accu, dan kost je dat maar liefst 124 euro elke maand. Rijd je niet meer dan 7500 kilometer per jaar, dan betaal je 74 euro per maand. Daartussen zitten ook nog een aantal stappen. Addertje onder het gras: je wordt ook nog verplicht om een accuverzekering te nemen van een tientje per maand. 

Het verschil in aanschaf is dus 8200 euro. Rijd je een klein aantal kilometers, dan heb je dat bedrag aan huur en verzekering betaald in 8 jaar.

Garantie accu

Renault garandeert de accu tot 75% en je kunt er vrij zeker van zijn dat bij de 60.000 kilometer jouw accu naar alle waarschijnlijkheid nog boven dat percentage zit. Rijd je meer kilometers, dan wordt de afweging steeds gemakkelijker. Want wie de volle mep betaald heeft in 5 jaar het prijsverschil afgetikt aan huur. 

De garantie op de accu is bij aanschaf 8 jaar of 160.000 kilometer tot 66% van de originele capaciteit. In tijd en kilometers is dat natuurlijk prima, maar die 66% is wel treurig laag. Daar had je ook graag 75% gelezen. 

Kopen of huren?

Of je moet huren of kopen hang dus van een aantal factoren af. Koop je de auto zakelijk, dan is het verstandig om de accu te kopen. Dat extra bedrag komt ook in je Milieu Investerings Aftrek terecht en dat scheelt je dus een paar centen.

Koop je de auto particulier, dan zijn er twee belangrijke factoren: rijd ik meer dan 7500 kilometer per jaar? Of rijd ik een lastig te voorspellen aantal kilometers? Dan is aanschaf het overwegen waard. Rijd je veel kilometers en kun je de hogere investering aan? Dan is het voordeliger om de accu te kopen. Je hebt alleen 9% minder gemoedsrust. 

Meer video's over elektrische auto's? Abonneer je op het Bright YouTube-kanaal

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van