Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Laptop laden

Review: Powerbank voor je laptop, de Xtorm XB3 USB-C

30 september 2019 18:37 Aangepast: 14 oktober 2019 09:44

Powerbanks voor smartphones zijn de normaalste zaak van de wereld. Maar een powerbank voor je laptop, is dat een goed idee? Rutger testte de Xtorm XB3.

De zoektocht naar adapter en stopcontact is bekend voor veel laptopgebruikers. Want de meeste laptops houden het geen volle dag gebruik uit. Met goedkopere en lichtere accu's kan het aantrekkelijk zijn om die adapter thuis te laten en een powerbank voor je computer mee te nemen. We hebben de Xtorm XB302 getest.

Het apparaat is ongeveer zo groot als de accu die je vroeger uit je MacBook Pro kon vissen. Een stukje groter dan een reguliere powerbank, maar een stukje kleiner dan je zou verwachten voor een accu die 20.000 mAh levert. Een MacBook Pro heeft een ingebouwde accu van 12.960 mAh (4320 mAh met een 3 cel architectuur). Met deze Powerbank kun je de gebruiksduur van je laptop dus meer dan verdubbelen. Er zijn trouwens vier versies van, van de XB300 (accu van 6000mAh en 15W afgifte, €45) tot de XB304 (26000 mAh en 60W afgifte, €139). Wij hebben het model dat net onder de topper zit getest: 45W afgifte en met een prijs van €119. 

USB-C-kabels

Slim detail zijn de twee USB-C-kabels die geïntegreerd zitten in de behuizing. Zo hoef je nooit in je tas te graven naar een kabeltje. Apparaten die USB-C Power Delivery of Quickcharge 3.0 ondersteunen kun je snel opladen. Een iPhone XS kan in 30 minuten de helft van zijn lading terug krijgen. Op de kopse kant vind je een ouderwetse USB-aansluiting, een snellaad-USB-aansluiting en 2 USB-C openingen. Meer dan genoeg voor de gemiddelde gebruiker.

Wat ik wel mis, is de mogelijkheid om één van de twee ingebouwde USB-C-snoertjes te verwisselen voor een USB-C naar Lightning-kabeltje. Helaas levert Xtorm die kabeltjes nog niet en moet ik voor mijn telefoon dus een losse laadkabel meenemen. Update: in november komen Lightning oplaad kabels. 

In een niet geheel wetenschappelijke test kon ik mijn telefoon vier keer opladen en de powerbank was nog niet leeg. Vanaf vol kan ik een MacBook Air bijna 2 keer opladen van 10% naar bijna vol. De Powerbank zelf deed er zo'n drie uur over om van behoorlijk leeg naar bijna vol te komen.

Bijna perfect

De XB302 is een bijzonder handig apparaat als je een laptop hebt die net een beetje juice tekort komt. Deze powerbank is niet eens zo gek veel zwaarder dan een adapter in je tas en geeft je veel meer onafhankelijkheid van het stopcontact.

Als je draadloos zou kunnen laden op het oppervlak van de XB302, dan zou hij perfect zijn voor mijn dagelijkse gebruik. Wie al helemaal over is op USB-C, heeft nu al de ideale reisbatterij. Wie hem met zijn iPhone wil gebruiken moet even tot november wachten op de Lightning kabels. 

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore