Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
blauwe tanden

Review: elektrische tandenborstel met kunstmatige intelligentie

22 augustus 2019 21:33 Aangepast: 23 augustus 2019 09:50

Oral-B brengt kunstmatige intelligentie naar je elektrische tandenborstel met de nieuwe Genius X 20000. Voegt dit wat toe?

In 2016 introduceerde Oral-B met de Genius 9000 al een manier om het poetsgedrag te analyseren via de camera van de smartphone. Daarvoor was helaas altijd een app en een telefoonhouder nodig.

De Genius-lijn van Oral-B’s elektrische tandenborstels bevat de beste borstels die het merk heeft. De nieuwe Genius X is dan ook de beste in zijn soort als het gaat om specificaties. De accu gaat ongeveer twee weken mee. De borstel draait met 10500 rotaties per minuut en kent 48000 pulsaties.

Er zit een poetsdruksensor op en de tandenborstel heeft vijf standen: standaard, massage, gevoelig poetsen, tong poetsen, een stand voor wittere tanden en een diepe reiniging. Op de bovenkant zit een LED-ring die je een eigen kleur kan geven via de applicatie. 

Kunstmatige intelligentie

De nieuwe Genius X verschilt hierin niet van zijn voorgangers, de Genius 9000 en 10000. De integratie van kunstmatige intelligentie is de grote vernieuwing. Dit wordt gebruikt om op een gemakkelijkere manier het poetsgedrag te meten.

De algoritmes in de tandenborstel zijn gebaseerd op data van verschillende poetsbeurten en verschillende monden, waardoor de tandenborstel kan herkennen op welke plek hij in de mond is. Daarvoor heb je bij de Genius X geen smartphone-camera meer nodig.

Gebruik

In de applicatie wordt aangegeven hoe lang je bezig bent en welke gedeelten in de mond goed of minder goed gepoetst zijn. De blauwe tanden kleuren langzaam wit als deze voldoende gepoetst zijn. De app geeft aan het einde van de poetsbeurt in percentages aan hoe goed het gebit gepoetst is. Bovendien wordt met rood aangegeven waar te veel druk gegeven is.

Het ontwerp van de app is simpel, overzichtelijk en biedt nog meer handige functies, zoals een waarschuwing als het opzetstuk aan vervanging toe is.

Het gebruik van de app is niet bij elke poetsbeurt essentieel. De tandenborstel geeft elke dertig seconden een signaal en laat het weten wanneer je twee minuten aan het poetsen bent, door middel van pulsverandering en knipperend licht. Bovendien worden de poetsgegevens tot dertig dagen opgeslagen op de tandenborstel, zodat je naderhand op je smartphone alle informatie terug kunt vinden.

Heb ik dit nodig?

Het idee achter deze nieuwe Genius X-tandenborstel is innovatief. Het laat zien dat kunstmatige intelligentie veel producten kan verbeteren, maar deze tandenborstel laat ook zien dat kunstmatige intelligentie nog niet perfect werkt. Ik merkte tijdens het poetsen regelmatig dat de app niet herkende waar ik was, voornamelijk aan het begin van de poetsbeurt. Hierdoor haal je geen 100% dekking, of ben je 3,5 minuut bezig in plaats van 2 minuten.

Dat is frustrerend, maar het laat ook zien wat deze tandenborstel heel goed doet: je uitdagen om zo goed mogelijk te poetsen. Ik ben door deze tandenborstel meer bezig met het halen van 100%, waardoor die twee minuten zo voorbij zijn. 

De elektrische Genius X 20000 van Oral-B heeft een adviesprijs van 300 euro en dat is een belachelijk hoog bedrag, zelfs voor een van de beste elektrische tandenborstels. Vaak zakken deze prijzen vrij snel bij retailers, zoals dit ook bij de 9000 en 10000 gebeurde. Het is dus afwachten of deze technologie snel goedkoper en accurater wordt, dan heeft kunstmatige intelligentie op de elektrische tandenborstel veel potentie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore