Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Gelukkig getrouwd

Scènes uit een Google-Sonos-huwelijk: vredige samenwerking

17 augustus 2019 12:29 Aangepast: 17 augustus 2019 15:28

Een aantal weken test Rutger een nieuwe Sonos One in zijn huishouden. Die speaker werkt samen met Google Assistant en maakt zo alle Sonos-speakers in het huis met spraak bedienbaar. Werkt dat een beetje?

Ik heb door de jaren heen zeker vier keer gegoogled naar 'Sonos Google Assistant'. Steeds beloofde Sonos ondersteuning te gaan bieden, maar het kwam er niet van. Ik hoef niet per se dat mijn Sonos-speakers een ingebouwde Google Assistant hebben. Ik wil gewoon vanaf een Google Home Mini of mijn OnePlus-telefoon de muziek op de Sonos-speakers aan kunnen zetten. Dat kan nu. Soort van. Ik gebruikte het een paar weken en vertel je hoe het werkt. 

Sonos heeft de One (niet te verwarren met de Play:1) en de Beam onlangs van een softwareupdate voorzien, waardoor deze nu de microfoon openzetten en je met Google Assistant te woord kunnen staan. Maar belangrijker nog: ze staan nu ook toe dat al je Sonos-apparaten (hoe oud ook) aangestuurd kunnen worden met de Google Assistant. Of je die nu gebruikt op je Sonos One-speaker, op je Android-telefoon of op een Google Home-speakertje. Die functionaliteit had ik nodig en heb ik uitgebreid getest. 

Positionering

De Google Home Mini's en de Google Home Hub in mijn huis (tegenwoordig Google Nest Hub geheten) heb ik allemaal op een plek gezet waar ze me goed kunnen horen. De Hub staat op het aanrecht, de Mini's op een tafelblad. Voor de Sonos One geldt dat hij op een plek moet staan waar ik het geluid goed kan horen en dat is niet per se de plek waar de Sonos mij ook goed kan horen. In de boekenkast bijvoorbeeld. Houd daar rekening mee bij aanschaf.

Na een paar dagen heb ik de microfoon op de Sonos One uitgezet, omdat er altijd handiger gepositioneerde units in de buurt waren. Ik bestuurde dan alle Sonos-apparatuur vanaf een Google Home Mini bij de bank in de buurt. Heb je nog geen Google Home Mini en nog geen Sonos, dan zou ik kijken of er een plek is waar de speaker je goed kan horen én jij lekker geluid kunt verwachten. 

Luistervaardigheden

De Sonos One is vooral ontwikkeld om uit een klein pakketje goed geluid te laten komen. De Google Home Mini is dat in zekere zin ook, maar er is minstens zoveel aandacht besteed aan zijn luistervaardigheden.

In een blinde test bleek dat de Sonos One minder opdrachten begreep dan de Google Home Mini op dezelfde plek gepositioneerd. 

Knoppen voor je Sonos

De Google Home Hub blijkt een ideaal maatje te zijn voor het Sonos-systeem. Niet alleen kun je muziek op de Sonos laten afspelen, maar je krijgt ook nog eens een bedieningspaneel in beeld. Iets dat ik altijd gemist heb bij de Sonos. Zeker als je geen behoefte hebt je telefoon er bij te pakken. Het heeft (nog) niet dezelfde functionaliteit als de Sonos-app, maar je kunt er wel volume mee aanpassen, pauzeren en een volgende of vorige track kiezen. 

De Google Nest Hub geeft je de belangrijkste functies op het touchscreen De Google Nest Hub geeft je de belangrijkste functies op het touchscreen

Titels leren

Een nadeel van voice control is dat het bladeren naar muziek in je hoofd moet gebeuren. Wil je iets afspelen, dan zul je titels uit je hoofd moeten leren. Dat geldt ook voor gebruik van de Google Assistant voor Sonos. 

Sonos One nodig?

Nadat ik de Sonos One installeerde kon ik ook mijn oude Sonos Connect opeens muziek af laten spelen met spraakopdrachten die ik aan mijn Google Home Mini of OnePlus-telefoon gaf. Het lijkt er op dat Sonos die functionaliteit binnenkort beschikbaar zal maken voor alle Sonos-gebruikers. Het van de stroom afhalen van de Sonos One leverde geen beperking in functionaliteit op. Voor zolang het duurt kun je dus al je vrienden met een oud Sonos-systeem blij maken door even op de koffie te gaan met je Sonos One onder de arm en zo compatibiliteit met Google Home te introduceren.

Wie al een Sonos-systeem in huis heeft zou ik dus aanraden niet een Sonos One of Beam te kopen alleen om daarmee spraakbediening te realiseren. 

Conclusie

Sonos en Google Assistant werken over het algemeen vredig met elkaar samen. De assistant lijkt je wel beter te verstaan als hij in een Google-behuizing woont, dan wanneer hij in de Sonos One leeft. De Google Nest Hub is een ideale extra voor je Sonos-systeem omdat hij zowel spraakbediening als touch toevoegt aan je setup. 

Maak kans op deze Ikea Sonos-speakers met onze nieuwe prijsvraag

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore