Japanse middenklasser

Duurtest Mazda 3: de introductie

17 augustus 2019 10:59 Aangepast: 17 augustus 2019 15:07

Deze maand rijdt Brights autotester Rutger met de nieuwe Mazda 3. Een middenklasser van de Japanse autobouwer die er werkelijk alles aan lijkt te doen om maar geen elektrische auto te hoeven bouwen. Terecht?

Rutger Middendorp test elke maand een andere auto in de Bright Duurtest. Volg hier alle updates.

Onze Mazda 3 klinkt op papier als een auto van 15 jaar geleden. Een 2 liter benzine motor met 122 pk. Een zestraps automaat. En Snowflake White Pearl als kleur. Om het allemaal nog wat klassieker te maken, hebben we ook nog de sedan in plaats van de ontwerptechnisch wat spannender hatchback.

Wat klinkt daar dan ouderwets aan? Nou, een middenklasser met een 2 liter motor vind je bijna niet meer. Een 1 liter met een turbo komt meer voor. Die levert dan ook nog eens hetzelfde vermogen. De kleur zou anno 2019 bij elke andere automaker een naam krijgen als Unicorn white of Aspen of Okinawa Off White. En de sedan is gevoelsmatig de minst geliefde autovorm van het moment. Op de 1e, 2e en 3e plek komen de SUV. Dan komt er een tijd niets en dan is er de hatchback en misschien de stationwagon.

Verrassen

Waarom testen wij dan de Mazda 3 bij Bright? Wie vol is van vooruitgang, lijkt niet bij Mazda aan te moeten kloppen. Twee redenen: Mazda wist ons de afgelopen jaren zonder uitzonder positief te verrassen met ver doorontwikkelde technologie en een je ne sais quoi die je van de auto's doet houden.

Dat recept zou wel eens smakeloos geworden kunnen zijn, maar 'the proof is in the pudding'. Vreten zullen we dus deze maand. 

Knap

Dat klinkt als een vooroordeel waar de Mazda moeilijk tegenop kan, maar hij heeft zijn uiterlijk mee. Net als de Mazda 6, de CX-5 en de MX-5 is ook de 3 weer een knapperd. Dat vind ik niet alleen. Dat vind de jury van de Red Dot Design Award ook. Daar lijkt Mazda een abonnement te hebben, zoveel prijzen fietsen ze binnen.

Wij gaan dus een maandje de blits maken met een auto die niet probeert voorop te lopen in elektrificatie of downsizing. 

Rutger Middendorp test elke maand een andere auto in de Bright Duurtest. Volg hier alle updates.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore