Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Formule 1-game

Review: racen als Max Verstappen in F1 2019

01 juli 2019 13:36 Aangepast: 01 juli 2019 13:36

Traditiegetrouw is er ook voor dit seizoen een F1-game. Editie 2019 is flink opgepoetst en een stuk eerder in het seizoen beschikbaar.

Als fervent basketballfan merk ik dat als het NBA-seizoen afgelopen is, mijn interesse in de NBA 2K-game ook minder wordt. Ik vermoed dat ik daarin niet de enige ben en verbaas me dan ook al jaren dat de officiële Formule 1-game pas zo laat in het seizoen gepresenteerd wordt. Ver voorbij de helft. Inmiddels zitten we ongeveer op een derde van het seizoen en lijkt de kampioen alweer bekend, maar de F1-game is er ook. Een stuk eerder dan voorgaande jaren dus. Als ze dat een beetje blijven vooruitschuiven hebben we in 2024 een game voordat de eerste race in Australië gereden wordt. 

Er was dus minder tijd om de game te maken. Logischerwijs zijn er dan ook veel herkenbare elementen uit F1 2018 te zien. Van de wat houterige presentator, tot de volledige carrière modus. Daar is de Formule 2 aan toegevoegd, om iets meer drama te creëren. Je begint je carrière dus in een tragere auto in een lagere klasse, met een rivaal en een teamgenoot die je tussen de evenementen door en op de baan treft. Je rijdt geen volledig seizoen, maar een aantal gescripte uitdagingen die alles met elkaar iets meer dan een uur duren - afhankelijk van je rondetijden.

Wil je een volledig seizoen Formule 2 rijden, dan kan dat ook, maar niet in de carrièremodus. Het is bijzonder de moeite waard om met deze auto's alle circuits ook eens te verkennen. Ze zijn wel wat langzamer, maar ook moeilijker op de baan te houden.

Mooiere nachtscènes

Grafisch is er niet zo gek veel veranderd op het eerste gezicht. De cutscenes zijn nog steeds een beetje plastic. De nachtraces zien er wel een stuk mooier uit en als je F1 2018 en 2019 kort na elkaar speelt zie je nog meer subtiele verbeteringen. 

In de carrièremodus verdien je nog steeds punten om je R&D-team opdrachten te geven. Dat is weinig realistisch. Zo heeft een coureur natuurlijk geen directe zeggenschap over de onderdelen waaraan gewerkt wordt en mis je dus de feedbackloop van rijder en bouwer die het R&D-aspect zo aantrekkelijk maken in de Formule 1. 

Zodra je met je eigen voor- en achternaam meedoet in de hoogste competitie verdwijnt er natuurlijk ook een rijder uit het veld. Daarmee kan F1 in de carrièremodus nooit helemaal realistisch zijn. Maar Lewis Hamilton opeens van team te zien verwisselen en Max Verstappen over zien gaan naar een slechter team is wel wat veel van het goede in mijn ogen. 

Moeilijk met controller

Achter het stuur blijft F1 2019 een listig spel om met een controller te spelen. Een bocht maak je het snelste door het stuur in een keer te bewegen naar de radius die je wilt maken. Dat is met zo'n pookje moeilijk. Al snel ben je "zagend" aan het sturen. Met een racestuurtje wordt de game echt zeker 5x leuker. Met het F1 stuur van Thrustmaster zelfs 6x.

De game is sinds vorige week te koop voor PC, Xbox en Playstation in een aantal edities. De Legends Editie heeft Senna en Prost op de cover en belooft impliciet ouderwets racegeweld. Dat is er in de vorm van 8 evenementen waarin je als Senna of Prost rijdt. Dat valt enigszins tegen. Een beetje spanningsopbouw met oude archiefbeelden en een situationele challenge zou beter zijn. 

Voor de Formule 1-liefhebber is deze game een must. Overweeg dan wel serieus om ook een racestuurtje aan te schaffen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van