Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Elektrische fietsen

Getest: fietshelm met Wavecel voor op snelle e-bikes

27 mei 2019 15:47 Aangepast: 27 mei 2019 18:10

Een gewone fietshelm heeft een kunststof schaaltje en wat schuim om je hoofd te beschermen. Wavecel van Bontrager maakt dat opeens een achterlijk idee. We testten de Charge Wavecel Commuter-helm die ook voor speed pedelecs geschikt is.

Ik begrijp heel goed dat je op een speed pedelec of een racefiets beter een helm op kan zetten. Maar als ik zo'n ding dan van dichtbij bekijk met dat dunne laagje plastic en dat piepschuim aan de binnenkant, dan vraag ik me af of de mate waarin ik voor lul fiets en oncomfortabel ben opweegt tegen de extra veiligheid die het ding me zou bieden. De nieuwe Wavecel-fietshelmen van Trek / Bontrager geven me aanzienlijk minder munitie voor dat soort gedachten. 

Uit onderzoek bleek dat de Wavecel-vulling die het schuim vervangt in bepaalde ongevallen de kans op een hersenschudding 48 keer zo klein maakt. Als je het materiaal ziet, begrijp je meteen waarom. EPS-schuim doet niets anders dan een beetje indeuken. Wavecel kan ook lateraal mee vervormen. Het bestaat uit een golfpatroon van staande dunne kunststof die niet alleen kan indeuken zoals schuim dat doet, maar ook kan vervormen om in de richting van de klap energie weg te nemen. Eén blik in de helm en je vraagt je af waarom niemand dit eerder heeft verzonnen.

Goedgekeurd voor speed pedelecs

De Bontrager Charge Wavecel die wij hebben getest heeft achter de oren ook nog een serieus stuk materiaal, waardoor hij goedgekeurd is voor gebruik op een speed pedelec. De kunststofdelen die de helm op maat doen passen, zitten niet bijzonder comfortabel. Een dikke bos haar is bijna een must als je de helm comfortabel wilt dragen.

Achterop kun je magnetisch een achterlicht plaatsen. Handig, maar minder handig dan de ingebouwde achterlamp in de Abus Pedelec +. Ook ontbreekt de geïntegreerde regenhoes die de Abus van 100 euro heeft. Voor 50 euro meer heb je dus een vele malen veiliger helm, met minder comfort features. 

De uitkomsten van het onafhankelijk onderzoek doen je afvragen hoe lang het nog duurt dat er überhaupt nog helmen met EPS-foam worden verkocht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Deze e-bike lijkt niet op een elektrische fiets

Volg Bright op YouTube voor meer video's over e-bikes

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore