Smart Home

Getest: Philips Hue Outdoor Sensor

06 mei 2019 22:19 Aangepast: 07 mei 2019 09:34

De Philips Hue-lampen zijn onze favoriet als het om slimme verlichting gaat. De nieuwste telg in de familie is de Outdoor Sensor. Die kan op basis van wat hij buiten ziet jouw lampen schakelen.

De Philips Hue-lijn van smarthome-producten is weer een beetje groter geworden. Er zijn natuurlijk slimme lampen in vele soorten en maten te verkrijgen, lightstrips en schakelaars. Maar naast de indoor bewegingsmelder is er nu ook een outdoor variant verkrijgbaar. 

Hij kan tegen regen

Net als de indoor sensor werkt de outdoor versie op batterijen. Die gaan verbazingwekkend lang mee. Volgens de fabrikant minimaal 2 jaar. Je hoeft dus niet heel erg regelmatig batterijtjes te vervangen. De waterdichtheid met de IP54-certificering betekent dat er genoeg bescherming is tegen stof en regen. "Plensbui-dicht", zeg maar. Je mag hem dus niet onderdompelen in water, maar hij kan onder alle hoeken tegen een flinke bui. 

Toevoegen aan je Hue-systeem is eenvoudig. Na het openen van de app kies je ervoor om een accessoire toe te voegen, moet je even op een knopje achterop de sensor drukken en dan ziet je hub de sensor. Ophangen kan onder verschillende hoeken dankzij een slim verzonnen plastic hoekstuk dat is meegeleverd. Zo kun je hem in een hoekje monteren tussen twee muren bijvoorbeeld, maar ook juist op de hoek van een paal van de terrasoverkapping laten uitsteken. Zonder dat hoekstuk kun je hem gewoon vlak op een oppervlak plaatsen. 

Instellen

Eenmaal geïnstalleerd meet de sensor hoe licht het is en besluit op basis daarvan of hij beweging moet doorgeven. Als het donker genoeg is (in te stellen in de app) kan de sensor lichtscenes schakelen. Daarbij kun je kiezen voor een dag- en een nachtperiode. Zo kun je overdag alleen de buitenlamp schakelen bijvoorbeeld, maar vanaf 23:00 er ook voor kiezen om indringers af te schrikken door ook in de gang of de keuken een lampje mee aan te laten gaan.

Daarnaast kun je instellen hoe lang de lamp moet blijven branden nadat er niemand meer is gezien. Als je hem op je terras gebruikt is dat handig, omdat je niet elke 20 seconden met je armen wil zwaaien om te laten weten dat je er nog zit. Stel je de aan periode in op 10 minuten, dan zal er meestal voldoende beweging zijn om niet actief je sensor weer "wakker te zwaaien". 

Zowel de installatie als het instellen als het gebruik is bijzonder eenvoudig voor wie al een Hue-setup heeft. De sensor kost €49,95, een tientje meer dan zijn niet-waterdichte alternatief. 

Miniatuurvoorbeeld
Kijk ook:

Getest: zijn deze slimme lampen beter dan die van Ikea of Philips?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore