Doei cartridge!

Getest: Epson Ecotank, verlost van de printermaffia?

09 april 2019 15:15 Aangepast: 09 april 2019 15:17

We hebben de Epson Ecotank ET-2756 getest: een printer zonder cartridges. Epson claimt dat je wel 90 procent op je inktkosten kunt besparen.

Als er één apparaat is dat je doet geloven in duistere kapitalistische krachten, dan is het de printer. Ze worden geleverd met halfvolle 'starter'-cartridges, kosten meer in inkt dan in aanschaf van het apparaat zelf, houden alleen hun garantie als je 'officiële inkt' koopt, zeggen 400 printjes voordat de cartridge leeg is al dat het tijd wordt om te vervangen en gaan gegarandeerd binnen een paar weken nadat de garantieperiode is afgelopen stuk. 

De meeste pijn zit hem rond die inkt en het lijkt er op dat er één speler uit het kartel is gestapt, want Epson levert nu de Ecotank-printers. Daarmee zou je volgens Epson 90 procent kunnen besparen op je inktkosten. Wij hebben de ET-2756 getest in schutkleur wit. Een 3-in-1 waarmee je kunt printen, scannen en kopiëren. 

De printer wordt geleverd met 5 flessen inkt. Twee flessen zwart voor 14000 pagina's tekst en een potje cyaan, magenta en geel voor 5200 pagina's kleur. Een pot zwarte inkt kost €15,50. Voor dat bedrag kun je dus zo'n 7000 pagina's afdrukken. Ter vergelijking. Een inktcartridge voor mijn vorige HP-printer van een jaar oud kost €30 en levert 1000 pagina's tekst op. Die 90% lijkt op papier dus aardig accuraat. 

Installatie en vullen van inkt is simpel

Het instellen van de Epson is eenvoudig. Er zit op het stroomsnoer na geen enkel stekkertje bij. De liefhebber kan een USB-snoer aansluiten, maar die zit niet in de doos. De rest van ons zoekt gewoon de printer op via wifi. Enige minpuntje was dat de ET-2756 niet te vinden was bij het zoeken naar software op de site. De 2750 (de zwarte variant) was dat wel. Schoonheidsfoutje. De software liet zich gemakkelijk bedienen en gaf me gelukkig de keus om niet allerlei bloatware als foto-editors en OCR-scanners mee te installeren. 

Het vullen van de inkt leek me een vervelend kliederklusje, maar de dop van de fles is zo ontworpen dat hij pas begint te stromen als hij echt helemaal bovenop het vulbuisje staat. Bovendien stopt de fles ook nog eens met vullen als het bovenste vulstreepje is bereikt. Fenomenaal. 

Papier steeds uit printer halen

Het schermpje op deze printer is echt heel erg klein en de knoppen voelen niet heel lekker aan, maar de menu's zijn eenvoudig en in praktijk heb ik dat schermpje helemaal niet nodig, omdat ik gewoon op print druk op mijn computer. De iPhone vond de Epson ook zonder dat ik daarvoor een app hoefde te installeren. Epson raadt aan om het papier steeds weer uit de printer te halen, omdat dit niet goed ondersteund wordt en je A4'tjes dus wat slap gaan hangen. Voor wie een supercompacte printer wil, is dat een begrijpelijk offer, zelf vind ik het onhandig. Tijd om een extensie te ontwerpen en 3D-printen. 

Conclusie

De Epson Ecotank ET-2756 is een compact, eenvoudig te bedienen en met alle apparaten lief samenspelend apparaat. Loskomen van de 'printermaffia' kost je minimaal €299 (ET-2720). De ET-2756 die wij hebben getest heeft een adviesprijs van €349.

Miniatuurvoorbeeld
Via WhatsApp en Google Assistent

Raad het geluid en maak kans op een Bright-shirt

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van