'Een blij autootje'

Duurtest Suzuki Jimny: de ultieme feelgood auto

19 februari 2019 11:58 Aangepast: 19 februari 2019 19:28

Bright-autotester Rutger reed vier weken in de Suzuki Jimny. Wie kan hij deze full-size speelgoedauto aanraden?

De Suzuki Jimny is een wonderlijk ding. Wie een capabele offroader zoekt, waar hij niet op leegloopt in aanschaf of onderhoud, hoeft niet verder te kijken. De Suzuki Jimny is dankzij zijn korte wielbasis, serieuze onderstel en vierwielaandrijving de ultieme instap terreinwagen. Koopadvies: doen. 

Maar 99,653 procent van Nederland heeft geen behoefte aan een echte terreinwagen. Is er toch een reden om deze auto te overwegen? Jazeker. De Suzuki Jimny is zo'n blij autootje. Zo'n prettig positief object om te zien en in te rijden, dat zelfs al parkeer je nooit met één wiel op de stoep, dan nog zouden we je aanraden eens naar de Jimny te kijken.

Auto's die me eerder zo'n opgewekt gevoel gaven waren de Abarth 695 Edizione Maserati (een Fiat 500 on steroids) en de originele Mini. De reguliere Mini en Fiat 500, de Smart, de Honda CR-Z; ze kwamen allemaal in de buurt, maar de Jimny is zo pretentieloos, dat hij voor mij de ultieme feelgood auto is. 

Minpunten

Ben ik door deze liefde blind geworden? Tot op zekere hoogte. De stoelen zitten niet fantastisch op lange ritten, de auto is redelijk lawaaiig, de opbergruimte is abominabel en het stuur is niet in diepte verstelbaar. Dat zijn allemaal zaken waar ik me probleemloos overheen zou kunnen zetten.

Het benzinetankje van 40 liter, gecombineerd met een verbruik van 1 op 11, daar gaat het oprecht een beetje pijn doen en vraag ik me af of de Jimny en ik wel voor elkaar bestemd zijn. Als je de auto als offroader gebruikt, is 1 op 11 natuurlijk prima, maar als je twijfelt tussen een Fiat 500 en een Jimny, dan kan het je wel eens richting de Italiaanse doen bewegen. 

Het grote voordeel daarvan is dat de Jimny niet razend populair zal worden. Dus rijd je een karretje dat veel exclusiever is dan een Fiat 500 of Mini. 

Volg de Duurtest

Rutger Middendorp test elke maand een andere auto in de Bright Duurtest. Volg hier zijn updates

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Duurtest Suzuki Jimny: verkoop de Mini

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Getest: Suzuki Jimny is net een grote speelgoedauto

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van