Auto-tests

Duurtest Suzuki Jimny: verkoop de Mini

11 februari 2019 18:52 Aangepast: 11 februari 2019 18:53

Bright-autotester Rutger ziet dat de Suzuki Jimny die hij deze maand test veel aandacht trekt, ook van vrouwen. Zij houden ook van speelgoedauto's.

Disclaimer: Ik wil niet generaliseren. Ik doe mijn uiterste best mij niet in mijn leven te laten leiden door vooroordelen, maar in het geval van de Jimny ontkom ik er niet aan enigszins seksistisch te zijn. Vind je dat vervelend, volg me dan op Twitter.

De Jimny. Het is nu al twee weken lang mijn favoriete stukje speelgoed. Hij staat daar maar op de oprit, leuk te wezen, me steeds uit te dagen om een stukje te crossen. Tenzij hij er niet staat en mijn betere helft hem meegenomen heeft. Dat klinkt misschien triviaal. Maar vorig jaar stond hier een BMW i8, een Porsche Panamera en eerder ook wel eens een McLaren of een Audi A8 op de stoep en daar taalde ze niet naar. 

Ik heb met mijn geavanceerde amateurpsychologie enig inzicht gekregen in de prikkels en motieven die leiden tot het laten staan van een auto met vleugeldeuren, 600 pk of massagestoelen en wel gretig de sleutels van een Suzuki te willen pakken. Het rationele argument is dat je lekker hoog zit en veel overzicht hebt in het verkeer.

Wat worden ze snel groot hè? Wat worden ze snel groot hè?

Hij is cute

Mijn vermoeden is echter dat als ik een Cayenne Turbo S hier parkeerde dat argument niet genoeg reden zou zijn om onze onbegeerlijke Skoda Octavia te laten staan en de Porsche mee te nemen voor een rondje provincie. De Suzuki Jimny is namelijk 'cute'. Een woord dat twee belangrijke elementen in zich herbergt. Enerzijds is de Jimny niet bedreigend of patserig. Waar dat van veel van de duurdere auto's wel gezegd kan worden.

Anderzijds is de Jimny wel een aandachtstrekkertje. Ik ben gewend dat mensen staren en foto's maken als ik een zeldzame auto rijd. Maar de Jimny krijgt overal duimpjes en een postbezorger manoeuvreerde zijn bus zon in de rij voor het stoplicht dat hij eerst de voorkant en toen de achterkant uitgebreid kon bestuderen.

En terecht! Want de Mini en Fiat 500 zijn ook cute, maar als je 100.000 labradorpuppy's hebt gezien, dan is een Rottweilerpuppy veel schattiger. De Jimny is, samen met de Nissan Leaf (om totaal andere redenen), de auto die ik het meest kwijt ben aan mijn ega. En ik begrijp waarom. 

Rutger Middendorp test elke maand een andere auto in de Bright Duurtest. Volg hier zijn updates

Miniatuurvoorbeeld
Kijk ook

Getest: Suzuki Jimny is net een grote speelgoedauto

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van