Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Hou hier rekening mee

Overstappen van iPhone naar Android – deel 2

21 juni 2019 17:52 Aangepast: 21 juni 2019 19:41

Rutger stapt (in ieder geval een maand) over naar Android. Waar moet je allemaal om denken als je overstapt? Welke diensten willen wel mee en welke blijven liever achter op je iPhone?

Nieuw speelgoed is altijd leuk. De OnePlus 7 Pro uit zijn doosje halen en installeren is dan ook een klein feestje. De eerste keer de selfiecamera omhoog zien komen voelt als eindelijk iets nieuws na jaren praktisch dezelfde iPhones. OnePlus draait Android Pie met een heel minimaal eigen sausje er overheen. Voor een verstokte iPhone gebruiker geen straf.

De meeste services zijn eenvoudig over te zetten. E-mail werkt op elk apparaat. Whatsapp is eenvoudig in te stellen, alleen zijn oude gesprekken niet over te zetten. Op de iPhone wordt de backup naar iCloud gemaakt, op de Android naar Google Drive. Eerste tegenvaller.

Twitter, Basketball.nl, Microsoft Teams, bijna alle diensten die ik gebruik zijn gewoon beschikbaar voor de Android en slaan hun data op in de cloud. Daardoor krijg ik bijna het gevoel dat ik weer op mijn vertrouwde iPhone werk. Op een paar significante diensten na. De Notities app van Apple is uiteraard niet te verkrijgen voor Android en alle notities overzetten is niet eenvoudig. Ook Things is er niet voor Android. Voor notities en taken moet ik dus over gaan stappen naar nieuwe leveranciers. Au.

Exporteren en omzetten

Mijn Agenda en Contacten overzetten is iets meer gedoe. Ik heb al een aantal contacten in Google's app staan, omdat Gmail die opslaat. Maar de lijst is niet volledig. Gelukkig kan ik al mijn contacten vanaf de Mac exporteren naar een bestand dat ik in Google Contacts weer kan importeren. (Met in mijn achterhoofd de gedachte dat Google al die data nu dus ook heeft).

De app maakt het vervolgens eenvoudig om dubbelingen samen te voegen. Voor mijn kalenders is het iets ingewikkelder. Ik moet eerst de kalender openbaar maken, hem daarna downloaden, vervolgens importeren en daarna weer privé maken. Ik durf er nog niet helemaal op te vertrouwen dat al mijn agendapunten goed overgekomen zijn. 

Voorlopige balans opmaken

Tot nog toe is het iets meer gedoe dan een nieuwe iPhone (dat gaat pijnloos, maar langzaaaaam). Dag 1 was ik dan ook nog aardig positief over de overstap. Dag 2 kreeg ik echter de melding van de ASN Bankieren-app dat er andere apps zijn met teveel rechten, waardoor het niet veilig meer was op mijn telefoon en ik ASN Bankieren niet meer kan gebruiken. Welke apps dat dan zijn is niet duidelijk, de helpdesk van ASN heeft me ook na 7 dagen geen antwoord gegeven op die vraag.

De volgende dag heb ik vrij willekeurig twee apps niet meer toegestaan om in de voorgrond te draaien als andere apps aan staan en de ASN app deed het weer, net als op dag 1. Ik moet eerlijk toegeven dat dit me het gevoel geeft met een fiets te fietsen waar het voorwiel geen moeren heeft. Zolang je druk op het voorwiel hebt geen probleem, maar potentieel levensgevaarlijk. 

Vervolgens ontdekte ik dat Android Auto in Nederland nog niet verkrijgbaar is. Via een workaround kreeg ik de boel toch geïnstalleerd, maar ook dit voelde alsof ik iets van het slot haalde, dat eigenlijk op slot moest blijven. Zeker toen de app zichzelf steeds ging opstarten. Iets dat na een uurtje spontaan stopte. Ik wilde mijn iPhone weer in mijn armen sluiten. Maar nee, ik ga een volle maand door. 

Volgende keer de voor- en nadelen van Android ten opzichte van de iPhone. 

Bekijk ook onze review van de OnePlus 7 Pro:

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore