Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Smart Home

Eerste indruk: slimme schakelaar Sonoff Basic Switch

27 november 2018 20:17 Aangepast: 27 november 2018 22:07

Rutger kocht voor een paar euro een slimme schakelaar die je met Google Assistant en Alexa kan bedienen. Is dit een aanrader of niet?

De Sonoff basic switch zou een goedkoop alternatief voor Philips Hue kunnen zijn. Hang er een lichtslang van de Action achter en je hebt hetzelfde effect. Voor nog geen tientje koop je de Sonoff basic switch. Het Chinese bedrijf dat de apparaten maakt, levert ook versies die met radiofrequenties te bedienen zijn, bedieningspaneeltjes en meer smarthome-items. 

De basic switch vervangt een snoerschakelaar. Aan één kant sluit je een plus- en mindraad aan die naar het stopcontact gaan, aan de andere kant een plus- en mindraad die richting een lamp, een ventilator of iets anders elektrisch gaan dat je op afstand of met een timer wilt bedienen. 

Met de app die enigszins verwarrend dan weer Ewelink heet, kun je de knoppen toevoegen aan je netwerk. Het apparaat slikt echter alleen 2,4 ghz wifi en de Netgear Orbi die hier draait heeft zowel 2,4 ghz als 5 ghz en daarvan raakte de schakelaar al danig in de war. Bij één van de twee schakelaars die ik aanschafte lukte het me na een aantal pogingen hem aan te sluiten op het netwerk, de andere weigert dienst. Zo werd mijn werkende knop van €9 ineens €18. Daar koop je ook een Osram Smart+-schakelkastje voor.

Toevoegen aan Google Home gaat pijnloos. Terwijl ik mijn slimme lampen van IKEA niet aan de spraakbediening gekoppeld krijg, kan ik de aquariumverlichting van mijn zoontje nu schakelen door te zeggen: "Hé Google, zet het aquarium aan".

De schakelaar werkt prima met Google Home (en ik vermoed ook met Alexa), maar Siri kan er niets mee en ook Philips Hue herkent ze niet, waardoor je ze niet kunt toevoegen aan een wandschakelaar van Hue. Dat kan met de kastjes van Osram wel. 

Stiekem ben ik er ook een beetje bang voor dat ze in Shenzhen aan het meeluiseren zijn in mijn huis. Al met al is de Sonoff geen aanrader. De integratiemogelijkheden zijn net te klein. Zelfs bij deze prijs. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Getest: slimme stekkerdoos van Ikea is nog geen aanrader

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore