Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Smart Home

Eerste indruk: Devolo Magic 2, mesh-wifi via stopcontacten

08 november 2018 14:13 Aangepast: 08 november 2018 22:00

Devolo Magic 2 is de nieuwe Powerline-serie die de dataoverdracht via het elektriciteitsnetwerk in huis verdubbelt en mesh-wifi biedt voor meer draadloos gemak. David testte de Devolo Magic 2.

Powerlines zijn een uitkomst als je overal in huis maximaal internet wil hebben. Je verbindt er eentje met je router en plugt hem daar in het stopcontact. Dan plug je er nog eentje in een stopcontact op zolder, waar je een slechte verbinding had, en voilà: je hebt daar ook goed internet.

Soms zijn de wat oudere powerlines niet snel genoeg. We verslinden namelijk steeds meer data, bijvoorbeeld door in 4K video's op Netflix of YouTube te streamen, en straks nog veel meer als 8K-tv's massaal hun intrede doen. Als één persoon kijkt, is er niks aan de hand, maar als pa, ma, zoon en dochterlief allemaal op hun eigen scherm iets anders zitten te kijken, dan krijg je een data-filevorming in huis.

De Duitse fabrikant Devolo heeft nu een nieuwe generatie powerlines uitgebracht onder de naam Magic 2, die het toenemende datagebruik in huis aan moet kunnen. De vorige generatie powerlines konden maximaal 1200 Mbps aan en de nieuwe Magic-serie zijn de eerste powerlines die 2400 Mbps aan kunnen. Dat hebben de Magic-powerlines te danken aan een nieuwe chipgeneratie van de G.hn Powerline-standaard. Deze nieuwe powerlines zouden ook stabieler en een groter bereik moeten hebben tot maar liefst 500 meter. Daarnaast bieden ze mesh-wifi en dat maakt het draadloze leven een stuk aangenamer.

Snelle installatie

Installatie van de Magic powerlines was makkelijker dan voorheen. Ik had een pakket met drie powerlines waarvan twee met wifi. Je steekt ze alle drie binnen twee minuten in het stopcontact en zijn aan elkaar gekoppeld, dat is alles. Voeg je er later nog enkele toe dan moet je eventjes een knopje indrukken op beiden.

Ik gebruik de mijne vooral om vanaf drie hoog, via maar liefst drie stoppenkasten, internet naar mijn werkplaats drie etages lager en achter het huis te krijgen. Een speedtest toonde een toename van ongeveer 25 Mbps naar 40Mbps in de werkplaats. Dat is flink sneller, maar niet te vergelijken met de 250 Mbps die ik in mijn huiskamer heb. Dat is niet de schuld van de Devolo Magic, maar van de drie stoppenkasten en verouderde elektriciteitsbekabeling die de data-overdracht moeilijk maakt. Mijn test was te kort om iets zinnigs over de verbeterde betrouwbaarheid van de verbinding te zeggen.

Mesh-wifi is eengenot

Het grootste pluspunt is het mesh-wifi-netwerk. Ik heb een wifi-netwerk via de Ziggo-router. De twee Devolo Magic wifi-powerlines heb ik daar aan gekoppeld. Voorheen moest ik in de werkplaats overschakelen naar het wifi-netwerk met de naam 'Werkplaats' en zijn eigen wachtwoord. Of ik nu in de keuken sta, in de woonkamer of in de werkplaats, ik blijf altijd verbonden met hetzelfde netwerk en hoef niet meer over te schakelen. Het mesh-wifi-netwerk schakelt voortaan altijd naadloos over naar het snelste hotspotje. Wat een genot.

Oude powerlines

Helaas voor mensen die al geïnvesteerd hebben in Devolo-powerlines kan je het nieuwe systeem niet goed mengen met het oude. Het werkt wel, maar zowel je oudere Devolo-powerlines als je nieuwe Magics worden trager. Het is dus het één of het ander.

Dat is wel iets waar je serieus over moet nadenken als je de aanschaf van een Devolo Magic 2-pakket overweegt. Het starterpakket kost 199,90 euro, het pakket met twee powerlines kost 299,90 euro. Je kan ze overigens ook per stuk kopen voor 129,90 euro.

Geen gadgetreview missen? Volg Bright op YouTube

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Uitpakparty: echt overal in huis internet met Powerline-adapters

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore