Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Review

Kan de nieuwe iPad Pro je laptop vervangen?

07 november 2018 15:20 Aangepast: 08 november 2018 12:12

De nieuwe iPad Pro is fraai en krachtig, maar ook prijzig. Hoe goed werkt de iPad Pro als laptopvervanger?

Als het aan Apple ligt, hoef je straks alleen nog maar een iPad Pro te kopen en geen laptop meer. "Met deze iPad wordt er meer mogelijk dan met welke computer dan ook", riep Apple-baas Tim Cook tijdens de presentatie vorige week. Hij vergeleek de nieuwe iPad vier keer met een laptop.

Apple heeft de nieuwe iPad Pro voorzien van een hele krachtige chip en een schitterend scherm, maar is het iOS-systeem echt al geschikt om een laptop te vervangen? Bekijk de videoreview

Twee formaten

De nieuwe iPad Pro komt in twee formaten: 11 inch en 12,9 inch. Het design is behoorlijk aangepast in vergelijking met de vorige iPad. De schermranden zijn flink dunner en de homeknop is verdwenen. De functie van die knop overgenomen door de Face ID-gezichtsherkenning voor de ontgrendeling  en de gebarenbesturing voor het schakelen tussen de apps die we kennen van de nieuwe iPhones.

Vrijwel iedereen die op de Bright-redactie de nieuwe iPad Pro vasthield, kreeg een twinkeling in de ogen. Zelf word ik ook erg hebberig van het nieuwe design van de iPad. Het voelt aan als een luxe-product, hij is licht en speels.

Prijzig

Die twinkeling verdween bij ongeveer de helft van de mensen bij het horen van de prijs: de iPad met 1 TB opslag plus alle accessoires, zoals wij hem hebben getest, kost 2473 euro.

Het kan een stuk goedkoper: de iPad 11 inch 64 GB kost 899 euro en de iPad 12,9 inch 64 GB kost 1119 euro. Maar voor een beetje laptop-ervaring heb je wel een 12,9 inch met 256 GB en het toetsenbord nodig, en dan kom je op 1508 euro. Ter vergelijking: daar kan je ook een instapmodel MacBook Pro voor kopen.

Daar krijg je wel een krachtpatser voor: onder de motorkap is het allemaal dik in orde. Met de nieuwe A12X Bionic-chip komt de iPad bovenaan de prestatielijsten van alle tablets. De nieuwe chip presenteert zelfs beter dan in sommige MacBook Pro's.

Geen computer

Ondanks deze snelheid is écht werken op een iPad een crime. Het iOS-systeem werkt nog niet prettig genoeg om snel te schakelen tussen apps of tabbladen in je browser. En een artikel publiceren op onze site bleek simpelweg niet te lukken. Zo zullen de meeste mensen wel onhandige software of online tools moeten gebruiken (denk aan roosterprogramma's voor je werk of het invullen van allerlei formulieren), maar met een iPad heb je eigenlijk nooit de garantie dat dit lukt.

Apple Pencil

De nieuwe Apple Pencil kleeft magnetisch aan de bovenkant van de iPad, waarmee het automatisch wordt opgeladen. Met het ingebouwde touchpad kan middels een dubbele tik worden gewisseld van pen naar gum. Ik heb niet veel gespeeld met de pen, maar lang genoeg om te concluderen dat deze accessoire weggelegd is voor illustratoren en vormgevers. Voor mij was de pen vooral een confrontatie met mijn gebrek aan tekentalent.

Conclusie

De iPad is een juweel van een gadget die me hebberiger maakte dan ik zelf zou willen, maar een echte laptopvervanger is het nu nog niet. De iPad Pro is een krachtpatser van jewelste, maar de meeste mensen zullen die kracht niet nodig hebben. 

Meer videoreviews? Abonneer je op het Bright YouTube-kanaal.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Eerste indruk: nieuwe iPad Pro's en MacBook Air

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Nieuwe iPad Pro is sneller dan nieuwste MacBook Pro


Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore