Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Smart Home

Eerste indruk: dit slimme dakraam open je met je stem

26 september 2018 17:45 Aangepast: 26 september 2018 17:45

Velux maakt het mogelijk om je bestaande of nieuwe dakramen elektrisch te openen. Als het te vochtig of te warm is, maar ook als je het Siri netjes vraagt. Rutger testte het.

Er zijn nogal wat onzinnige smarthome-producten. Koffiezetters die je met een app kunt bedienen, maar waar je zelf nog wel het kopje onder moet zetten. Thermostaten die denken dat je elke avond om 19:00 weg gaat, als je dat één keer hebt gedaan. Verlichting en verwarming per ruimte zijn de meest praktische toepassingen, maar Velux voegt er eentje toe. Het slimme dakraam.

Sensoren

Elektrisch bedienbare dakramen verkoopt Velux al een tijdje. Met een touchscreen of afstandsbediening voor aan de muur, waar je de boel mee kunt bedienen of programmeren. De ramen hebben allemaal een regensensor aan de buitenkant, waardoor ze dichtgaan als het begint te plenzen. Op dat systeem is een mooie uitbreiding gekomen: Velux Active, dat samen met Netatmo is ontwikkeld. maakt het je elektrische Velux-ramen, rolgordijnen en rolluiken een stukje slimmer.

In de doos vind je een wandpaneeltje dat niet alleen twee knoppen heeft, maar ook sensoren voor CO2, luchtvochtigheid en temperatuur. De sensoren zijn te koppelen aan een hub die met het internet verbonden is. In het bijbehorende appje kun je instellen wat je wilt dat er gebeurt als het te heet, te koud, te vochtig of te benauwd wordt in de ruimte. 

Zonnepaneeltje

Installatie was een eitje voor de installateur die dat dagelijks doet. Met een beetje lef en de Youtube-tutorial lukt je ook zelf. Bij mij moest een gewoon dakraam omgebouwd worden naar elektrisch. Degene die bij Velux verzonnen heeft hoe hij een motortje, accu, zonnepaneel en behuizing allemaal in een bestaand dakraam van 12 jaar oud kan krijgen verdient een medaille, een sticker en een taart. Na installatie is de enige visuele verandering het zonnepaneeltje aan de buitenkant. En die valt mooi weg vanwege de kleur. Het dakraam blijft ook met de hand te bedienen, maar dat wordt eigenlijk overbodig. Tenzij je snel iets naar de buurvrouw wilt schreeuwen. 

De knop aan de muur is een fraai wit kastje, maar ik wil liever niet naast de lichtknop nog andere dingen hebben hangen, dus ik heb hem enigszins verdekt opgesteld. Hij mag niet bij de verwarming in de buurt en niet in de directe zon. Wel op een plek waar hij de temperatuur en luchtvochtigheid van de ruimte betrouwbaar kan meten. Achter op de kast is voor mij een prima plek. Je krijgt bij de set ook nog een paneeltje met twee knoppen: 'op slot' / 'van slot'. Die kun je bij de uitgang van je huis hangen om het signaal te geven dat alle ramen dicht mogen of juist weer open. 

Gordijntjes en Siri

Fijne verrassing was dat in de kit die ik kreeg nog een touchscreenpaneeltje werd meegeleverd (die gaat verdwijnen), waarmee ik mijn eenvoudige, op afstand bestuurbare gordijntjes kon besturen. Die informatie kon gekopieerd naar mijn nieuwe hub en opeens zijn mijn 12 jaar oude gordijntjes via Siri te openen en te sluiten. Gezien ik ook in de slaapkamer geen overkill aan knoppen en afstandsbedieningen wil, is dat een welkome extra. 

In tegenstelling tot veel van dit soort nieuwe producten, werkte de installatie vlekkeloos. Siri snapte meteen wat ik bedoelde toen ik zei "Open het badkamerraam". In de loop van de tijd moeten ook Google Assistant en Alexa gaan samenwerken met Velux Active.

Heb je al een dakraam dat elektrisch bediend kan worden, dan voeg je voor €249 Velux Active toe. Eén set per ruimte is voldoende, ook als er meerdere ramen, rolgordijnen en luiken zijn. Een dakraam dat op zonne-energie opengaat kost minimaal €875. Bestaande dakramen zijn met een kit van €400 elektrisch bedienbaar te maken. 

Automatisch luchten

Mijn badkamer wordt nu automatisch drie keer per dag gelucht, wat schimmel voorkomt. Tijdens baden of douchen worden de ramen dicht gehouden om een kwartiertje daarna open te gaan. Sta je niet opeens in de tocht. Zonder allerlei extra knoppen aan de muur heb je dus een systeem dat werkelijk slim de luchtvochtigheid en temperatuur kan regelen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Bright Stuff: de 3 beste smarthome-producten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore