Van onze partner Samsung

Galaxy Note9: speelse telefoon met een zakelijk kantje

04 oktober 2018 21:06 Aangepast: 05 oktober 2018 12:35

De Note9 mag misschien dan wel een wat zakelijke uitstraling hebben, het vlaggenschip van Samsung is ook een echte gamemachine. We testen veeleisende games en kijken hoe de Note9 overeind blijft.

Wie Quake 2 (release 1997) nog heeft gespeeld, kan zich de tijd herinneren dat een game van meer dan één gig als belachelijk veeleisend werd beschouwd. Zonder een harde schijf van tenminste twee gigabyte kon je de installatie überhaupt wel op je buik schrijven. Verder had je een Pentium III-pc nodig met een snelle grafische kaart en een peperdure internetverbinding. Oh, wat ben ik vaak met 'capture the flag' de vlag van de tegenstander in het zicht van de thuisbasis kwijtgeraakt doordat het spel er plots mee ophield.

Voor een flagship telefoon van nu is dit soort technisch ongemak ondenkbaar. Dat blijkt wel uit een uitgebreide test van de nieuwe Galaxy Note9. Hoewel de Galaxy Note9 op het eerste gezicht een vrij zakelijke uitstraling heeft, is het ook een echte gamemachine. De Note9 heeft een strak, rechthoekig uiterlijk, een scherpe metalen body en natuurlijk de S Pen die verstopt zit in een slede in de voet.

Het opslaggeheugen is 128 GB groot, voldoende voor Fortnite, PUBG, Plants vs Zombie’s en nog een heleboel andere games. Er is ook een versie met 512 GB. Bij het downloaden van grote games als PUBG geeft de Play Store van Android nog wel een plichtmatige waarschuwing dat er flink wat MB’s in aantocht zijn. Maar daar blijft het dan wel bij. De Note9 kan het allemaal zonder een zuchtje inspanning aan. Het apparaat is onwaarschijnlijk veel sneller, heeft meer geheugen en betere grafische prestaties dan de voorganger, de Note 8.

Prachtig scherm

Ik probeer het momenteel razend populaire schietspel Fortnite. Hier profiteert de Note9 van het feit dat het een hoogwaardige Samsungtelefoon is. Samsung maakt, zo vindt ook Apple, op dit moment namelijk de beste schermen die er verkrijgbaar zijn. Het beeld is scherp, de kleuren contrastrijk en het zwart ook echt heel erg zwart. De enorme kaart met een landschap vol dorpjes, wegen, bossen en rivieren vertoont zich soepel en kleurrijk en spelen gaat zonder een enkele hapering. 

Ook fijn: de stereo-speakers op de kop en onderkant. Tegenstanders die schietend in aantocht zijn, worden zo sneller links of rechts opgemerkt. Het betekent overigens niet dat ik heel veel beter scoor met de game. Ik word aan de lopende band afgeslacht door Fortnite-karakters waarvan ik vermoed dat ze dertig jaar jonger zijn dan ik.

S Pen

Naast de heel grote schietspellen, is de Note9 ook geschikt voor kleinere, wat minder intensieve games zoals Aquavia, een puzzel waarbij het draait om het aanleggen van irrigatiesystemen. In het geval van deze en andere puzzel, reactie of strategische spellen komt de S Pen mooi van pas. 

Zodra de pen uit de slede schuift, detecteert de Note dit en opent een apart menu. De S Pen is trouwens vernieuwd en voorzien van een knopje waarmee via bluetooth tevens allerhande functies op afstand kunnen worden vervuld, denk aan het doorklikken van slides tijdens een presentatie. 

Lange accuduur

Maar goed, ik was niet met de Note9 bezig vanwege werk maar vanwege de fun. En naast de supersnelle processor die iedere applicatie weg kauwt als een gebakje, het grote kleurrijke scherm en Samsungs vloeiende besturingssysteem is vooral de batterij het benoemen waard. 

Die batterij is groter dan het exemplaar dat je vindt in het vlaggenschipbroertje van de Note9, de S9 plus. Zelfs na een dag intensief kapotgeschoten worden in Fortnite, video’s kijken, appen, surfen blijft er nog een behoorlijk batterijpercentage over. Kortom: de accuduur van de Note9 is erg indrukwekkend.

Zo bewijst de Note9 zich als een veelzijdige smartphone. Het scherm en de stereospeakers maken van de telefoon een krachtige mediamachine, ideaal om video te bekijken of foto’s op Instagram. Alles ziet er even spetterend en kleurrijk uit. Dankzij de S Pen kun je zakelijke taken makkelijk en snel vervullen.

Maar bovenal is de Note9 een gamemachine die zelfs de meest intensieve spellen soepel laat draaien. Of je nou achter een bureau zit in pak of in een joggingbroek op de bank hangt: de Note9 is van alle markten thuis.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van