Slam dunk

Basketbalgames getest: NBA 2K19 versus NBA Live 19

25 september 2018 19:53 Aangepast: 25 september 2018 19:53

Basketbalspel NBA 2K is helemaal opgefrist voor een nieuw seizoen en EA Sports heeft weer NBA Live als uitdager. Rutger speelde beide games. Is 2K nog steeds de beste sportsim? En kan NBA Live eindelijk weer een beetje meedoen?

NBA 2K19

Wie al jaren gamet kent het wel: er zijn jaren waarin je favoriete serie opeens een sprong maakt en dan zijn er jaren waarin vooral wordt gepolijst. NBA 2K staat al geruime tijd aan de top, niet alleen als basketbalsimulator, maar als een van de beste sport-sims. De kunstmatige intelligentie van tegenstanders is geweldig, de carrièremodus is verslavend en met behulp van e-sports en het wekelijkse in-game TV programma 2KTV wordt er hard gewerkt om de fans een bijzondere beleving te bieden. 

NBA 2K19 is op geen enkel punt slechter dan zijn voorganger. Dat klinkt voor de hand liggend, maar ontwikkelaars willen nog wel eens focussen op wat beter moet en vergeten wat al goed was. De gameplay voelt bekend aan voor wie het spel eerder speelde, maar kent ook een aantal verbeteringen. Zo voel je als speler nu meer controle over de bal dan eerder. Je wordt niet zomaar in een animatie gedwongen. Wat je met je controller doet, lijkt meer overeen te komen met wat er in het spel gebeurt. Het is dan ook aan te raden om goed te oefenen in de verschillende modi die 2K biedt. In het begin kan dat frustrerend zijn. Maar als je eenmaal een schijnbeweging gevolgd door een stap onder de verdediger door kunt, is dat zeer de moeite waard. 

De presentatie is ook een stukje fraaier geworden. De menu's zijn sneller en logischer opgebouwd en er vallen minder pijnlijke stiltes in de interviews en aankondigingen. Wie het populaire My Career speelt, zal ook kunnen waarderen dat de laadtijden zijn afgenomen. Niet omdat het spel veel sneller laadt, maar omdat je nu bijvoorbeeld rechtstreeks van de wedstrijd naar de training kunt overschakelen, zonder eerst de straat te moeten laden die je moet oversteken om bij die training te komen.

Het verhaal in My Career voelde in vorige edities soms wat cliché en opgelegd. Dit jaar is My Career een meeslepend 'rags to riches'-verhaal met een oorspronkelijke twist. Je carrière begint zo beroerd als maar mogelijk is: je wordt niet gekozen door één van de teams in de NBA. Vervolgens beland je in China en in de G-League om daar je plek tussen de pro's te verdienen.  

De game-modes zijn bijna onuitputtelijk, van My Career tot een variant op wat concurrent EA Ultimate Team noemt, waarbij je spelers moet verzamelen voor jouw Dream Team, online competities, My GM waarin je een club over meerdere jaren de juiste kant op probeert te sturen, verzin een game-mode en het is te vinden in NBA 2K19. Persoonlijke favoriet (na My Career) is de mogelijkheid om met teams te spelen waarin de beste spelers uit de clubhistorie samen in één team spelen: Michael Jordan, Derrick Rose en Scottie Pippen in hetzelfde team.

NBA 2K19 NBA 2K19

NBA Live

Concurrentie is er ook. NBA Live heeft vorig jaar na vele seizoenen kwakkelen de vorm weer terug gevonden. En dit jaar is NBA Live nog verder aangescherpt. Geen grote fundamentele verbeteringen in de gameplay, maar wel een fraai gepolijst spel met een visueel mooiere presentatie dan NBA 2K. Cinematische omgevingen, die soms bijna een beetje arcade aan doen. De muziek valt wat tegen. Bij het opstarten van het spel klapt Kendrick Lamar er nog lekker in, maar tijdens wedstrijden hoor je steeds een repetitieve beat. Ook het commentaar is niet van het niveau dat we van NBA 2K of Fifa gewend zijn.

NBA Live is een spel om eenvoudig in te rollen en heeft veel game-modi om je bezig te houden. Ultimate Team zoals dat bekend is van Fifa maakt ook hier zijn opwachting. Maar met slechts 450 spelers in de NBA, is dat niet zo leuk als het bij voetbal is, waar je van over de hele wereld uit verschillende competities spelers kunt combineren. Wat NBA Live bijzonder goed doet zijn de straatbasketbalduels. Court battles is de leukste variant. Je geeft je eigen homecourt vorm door de vloer, de baskets en alles wat maar een kleurtje te geven is naar eigen smaak in te richten. Vervolgens neem je het op tegen de computer of echte menselijke tegenstanders, waarbij je zoveel mogelijk basketbalveldjes probeert te veroveren. Leuk is daarbij dat je een team vol enorme gasten kunt kiezen, alleen maar driepuntschutters, of een beetje een gebalanceerd team kan maken. Ook de dames uit de WNBA spelen mee in het spel, ook bij deze potjes straatbasketbal. 

EA Sports probeert je bij het spel betrokken te houden door een veelvoud aan puntensystemen en beloningen. Je Hype loopt op, waardoor je nieuwe schoenen en zweetbandjes en broekjes en shirtjes kunt ontgrendelen. Je verdient punten waarmee je dezelfde dingen aan kan schaffen middels lootboxes. En dan zijn er nog drie punten die steeds oplopen en de kwaliteit van je speler die steeds groter wordt. En dan ben ik nog zeker twee puntensystemen vergeten te noemen.

Overzichtelijk is het niet, maar het zorgt zelfs na een verloren potje voor een kleine dopaminehit, omdat je toch iets erbij gekregen hebt. 

NBA Live 19 NBA Live 19

Welke moet je kopen?

NBA 2K is voor de doorgewinterde basketbalfan, met een flinke leercurve. My Career is een kwestie van grinden: uren maken. Maar de diepgang in het spel maakt het de moeite waard. Probeer bijvoorbeeld met je aanvaller mee te komen en hij snijdt opeens terug richting de basket. Jij moet keuzes maken over het risico van een afstandsschot van je tegenstander versus een open lay-up. Doe je meerdere malen hetzelfde in de aanval, dan past de verdediging zich daar op aan. 

Met NBA Live daarentegen ben je binnen een paar potjes een topspeler. Ik ben na misschien 10 potjes al een 77. Wat betekent dat ik driepunters bij de vleet raak en over de grote jongens heen kan dunken. Voor de casual gamer een betere ervaring, voor de fijnproever te plat.

Wie veel uren wil maken met zijn basketbalspel gaat dus voor 2K19. Wie af en toe een potje wil ballen kiest voor NBA Live. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Eerste indruk: FIFA 19 voelt weer net iets anders

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Daan Roosegaarde spreker op eerste Bright Day @ Night

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van