Elektrische auto's

Deze elektrische auto op zonne-energie is voor autodelen

29 augustus 2018 21:31 Aangepast: 03 september 2018 02:03

Autotester Rutger reed in het prototype van de Sion: een elektrische auto met 250 kilometer bereik, die zichzelf oplaadt met geïntegreerde zonnepanelen. Hij is in 2019 te koop voor 20.000 euro, wat je met auto- en ritdelen deels kan terugverdienen.

De Sion van de startup Sono Motors is een volledig elektrische auto die qua prijs onder alle gevestigde concurrentie zit. De jonge oprichters hebben iets bijzonders gedaan: ze zijn begonnen met de prijs en hebben radicale keuzes gemaakt om die laag te houden. De hele buitenlaag is van kunststof, zodat er geen duur verfproces nodig is. De buitenspiegels zijn van een Ford Focus en de versnellingshendel is van een BMW i3. Dat betekent: geen ontwikkelingskosten, de zekerheid dat het onderdeel werkt en per saldo dus een lagere prijs. Om problemen te voorkomen zoals Tesla die met de assemblage van de Model 3 heeft, bouwt het bedrijf niet zelf een fabriekshal, maar wordt de fabricage en assemblage uitbesteed aan een club die al decennia auto's bouwt. 

Zonnepanelen en delen

Sion is een ideaal autootje voor op vakantie, omdat Sono je de stroom uit de accu ook laat gebruiken om een kookplaatje op aan te sluiten of je tentverlichting. De zonnepanelen op de motorkap, het dak en de deuren leveren op een zonnige dag 30 kilometer bereik op. Is de Hypermarché niet te ver weg, dan hoef je tijdens je vakantie dus nooit te laden. 

De aanschafprijs kun je ook als voorinvestering zien, want elke Sion wordt geleverd met software die het mogelijk maakt om je auto te delen via autodelen of ritdelen. Gebruik jij je auto vooral in het weekend, dan verdient hij zich zo doordeweeks terug. Rijd je regelmatig op een druk traject, dan kun je passagiers meenemen die je via de app betalen.

Levering eind 2019

Sono Motors is dan ook niet alleen een concurrent voor de gevestigde automakers, maar ook voor Uber, Car2Go en GreenWheels. De Sono Motors Sion lijkt op het eerste gezicht een naïeve poging van een stel jonge Duitsers om de wereld te verbeteren in een erg competitieve markt, maar over alle details is nagedacht.

Je kunt de Sono Motors Sion nu al bestellen voor 16 duizend euro exclusief accu en 20.000 euro met de accu. Eind 2019 moeten de eerste auto's worden geleverd.

Meer video's over elektrische auto's? Subscribe je op ons YouTube-kanaal

Volg ook onze updates over elektrisch rijden.

Miniatuurvoorbeeld
Kijk ook

Dit moet je weten voordat je een elektrische auto koopt

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van