Bright reviews

Eerste indruk: Nokia 5800 XpressMusic

13 februari 2009 00:10 Aangepast: 29 april 2018 14:45

<p><span style="font-weight: bold;">Nokia's eerste telefoon met een touchscreen. En een stylus. Slecht teken.</span></p>&#13; <p></p>

Begin oktober vorig jaar liet Nokia de pers in Londen al even kennis maken met de 5800 XpressMusic, Nokia's eerste telefoon met een touchscreen die tot die tijd bekend stond onder de codenaam Tube. Nu is het toestel ook daadwerkelijk verkrijgbaar.

Je krijgt een boel telefoon met de 5800. Ondersteuning voor 3G mobiel internet (HSDPA), wifi, assisted-gps, een 3,2 mp camera met led flitser, noem maar op. Oh ja, en stereoluidsprekers, dat zullen je medepassagiers in de trein en tram vast ook heel fijn vinden.

Hoewel de 5800 bovenal een muziektelefoon is, zal het toestel echter worden beoordeeld op zijn touchscreen. En die is matig. Beter dan HTC's TouchFlo of de Blackberry Storm, maar de bediening van de 5800 haalt het niet bij de iPhone en T-Mobile G1. Het 3,2 inch scherm, dat wat smal oogt, werkt ook anders.

Waar de iPhone de elektrische geleiding van je vingers opvangt en heel direct reageert, daar werkt Nokia met twee dunne schermlagen en registratie van de plek waar ze tegen elkaar worden gedrukt. Het resultaat is dat het scherm trager reageert. De tril- of audiofeedback bij de touchbediening is aardig bedacht, maar verbeteren de werking niet. Zoals Gizmodo terecht opmerkt, zul je waarschijnlijk snel naar de stylus van de 5800 uitwijken. Een goede touchtelefoon zou echter zonder moeten kunnen.

De 5800 XpressMusic is het eerste antwoord van Nokia op het succes van de iPhone. Een antwoord waar het anderhalf jaar over heeft gedaan, een eeuwigheid in telefoonland. De tijden zijn ook veranderd. De enige groeimarkt voor telefoonmakers tegenwoordig is die van smartphones en marktleider Nokia heeft zich links en rechts ingehaald zien worden door Blackberry (superieur toestenbord en trackball) en de nieuwkomers Apple (gepatenteerde multitouch-technologie) en Google (open source).

In Barcelona waar vanaf zondag de telefoonwereld bij elkaar komt voor het Mobile World Congress zal Nokia naast een eigen App Store vooral massa-ontslagen en bezuinigingen aankondigen. Het is bijna pijnlijk om te zien hoe de Finse gigant plots zo buitenspel staat.

Laten we de 5800 maar beschouwen als een prototype, in de markt gezet als hippe muziektelefoon voor tieners, en afwachten of de aangekondigde N97 wel de touch heeft.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van