Bright reviews

Eerste indruk: Nokia N97

09 juli 2009 19:37 Aangepast: 29 april 2018 12:10

<p><strong>De nieuwe N97 is de beste smartphone die Nokia tot nu toe heeft gemaakt. Erwin kan eigenlijk maar één zwakte ontdekken.</strong></p>&#13; <p></p>

Voor marktleider Nokia geen rijen voor de deur. Het moest twee jaar horen hoe revolutionair de iPhone wel niet was. Het zag z'n marktaandeel in het meest lucratieve segment, die van de smartphones, stilaan slinken door toedoen van Apple, RIM en HTC. Z'n eerste toestel met een touchscreen, de Nokia 5800 XpressMusic die in februari het licht zag, bleek een matige vingeroefening. Tot overmaat van ramp zag de Finse gigant zijn winst in het eerste kwartaal maar liefst 90 procent dalen. Het kan zeg maar wel een succesje gebruiken.

Met de nieuwe N97, het nieuwe vlaggeschip in de N-serie, doet Nokia weer mee. Ik heb eigenlijk maar één zwakke plek kunnen ontdekken: het touchscreen. Dat is namelijk resistive in plaats van het superieure capacitive waar Apple en Android-toestellen gebruik van maken. Nokia heeft echter het onderste uit de kan van deze touchtechnologie weten te halen. Je hebt er bijna geen last van.


Op de rug van de schermsteun staan de belangrijkste specs van de N97: 32 gb, autofocus 5 megapixel Carl Zeiss lens, Assisted-GPS, Bluetooth 2.0, wifi, 3G HSDPA, usb 2.0 en FM RDS.

Het eerste wat opvalt is het ontwerp van het toestel. Het straalt kwaliteit uit. Niks geen pianolak. Over elk detail is nagedacht. Zoals het scherm dat in een hoek van 30 graden openklapt en het qwerty-toetsenbordje tevoorschijn brengt; erg prettig als je een YouTube-video bekijkt. Mooi afgewerkte knoppen. Een degelijk schuifklepje over de 5 mp camera (met twee led flitsers, helaas geen xenon). Een schuifknop die je scherm ontgrendelt of juist in slaapstand zet. En prettige afmetingen: niet te dik, niet te dun, niet te zwaar, niet te licht. De N97 lijkt me een toestel dat lang meegaat.

Ik schrok even toen ik een soort geheugenstickje in de doos zag, wat een stylus bleek te zijn. In de eerste uren heb ik een paar keer de neiging gehad de stylus erbij te pakken, maar deed dat vervolgens toch niet. Ik ben geen fan van resistive touchscreens, maar met die van de N97 valt, in tegenstelling tot andere toestellen waaronder de 5800, prima te werken. Het went vrij snel. Gewenning is een belangrijk wapen van Nokia. Het is een van de weinige telefoonmerken met een grote schare trouwe gebruikers. 'Ik heb toch liever een Nokia.' Van die uitspraak zouden ze een t-shirt moeten maken.

Hoewel ik al jaren Nokia-af ben, na diverse Sony Ericsson toestellen ben ik nu aan m'n derde generatie iPhone begonnen, voelt het homescreen zelfs voor mij vertrouwd. De N97 draait op de vijfde versie van S60, een softwareplatform voor toestellen die draaien op Nokia's Symbian dat al bijna tien jaar meegaat. De belangrijkste toevoeging van de vijfde versie was ondersteuning voor touchscreens.

Een ander sterk wapen van de belangrijkste concurrent, de iPhone, is de App Store waar mensen duizenden applicaties kunnen downloaden, waaronder veel gratis apps. Nokia reageerde met de Ovi Store. Het is even zoeken in de menu's en het aanbod is nog karig te noemen, maar de infrastructuur staat inmiddels. Je vindt op Ovi.com, analoog aan bijvoorbeeld Apple's MobileMe, een kopie van je contacten, agenda, muziek en zelfs sms-berichten. Uiteraard inclusief een gratis Ovi-e-mailadres. Je kunt overigens elk gewenst adres of webmailaccount op je N97 checken.

De N97 kan zich prima meten met een iPhone 3GS, HTC Magic, Blackberry Bold en de verwachte Android-toestellen, de HTC Hero en Samsung I7500. Een duurzaam kwaliteitstoestel, multitasking, een knappe camera, een degelijk toestenbord, een aardig touchscreen en qua apps is alle infrastructuur aanwezig voor verdere uitbouw. Voorop lopen doet Nokia niet met de N97, maar het is wel weer bij. De N97 bewijst dat Nokia Android nog niet nodig heeft. De reus was van zijn voetstuk gevallen, maar staat na twee jaar in elk geval weer op twee benen.

De N97 heeft een adviesprijs van 689 euro (zonder subsidie). Daar krijg je dan een jaar gratis Nokia Maps 2.0 bij met gesproken navigatie, een voucher voor tien muzieknummers en een java-game.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van