Ga naar de inhoud
Bright reviews

Eerste indruk: Sony Ericsson Xperia X10

<p><strong>De eerste Android van Sony Ericsson heeft goede specs en features, maar ook een grote min: het verouderde Android 1.6.</strong></p>&#13; <p></p>

Het heeft lang geduurd voordat Sony Ericsson een Android-telefoon in ontwikkeling nam. Een van de laatste toestellen van de fabrikant, de Satio, draait nog op het trage Symbian. Hardwarematig is dat een geweldig apparaat maar het besturingssysteem werkt gewoon niet mee.

Sony Ericsson leert echter van zijn fouten en brengt vandaag zijn eerste Android-toestel op de markt. De Xperia X10 draait helaas wel op het verouderde Android versie 1.6. Door een hoop aanpassingen merk je daar vrij weinig van. Nadeel is wel dat Android 1.6 minder RAM-geheugen en geen multitouch ondersteunt. Een update naar een nieuwere versie verwacht Sony Ericsson deze zomer.

De X10 heeft een mooi gestroomlijnd rechthoekig design met een lekker groot 4 inch touchscreen waarop video’s en foto’s goed tot hun recht komen. Het is een tamelijk zwaar apparaat dat robuust aanvoelt zodat je niet bang hoeft te zijn om het een keer te laten vallen. Voorop zitten drie knoppen voor de navigatie en aan de zijkant nog drie extra knoppen: een voor het maken van foto’s en twee andere om bijvoorbeeld in te zoomen of het volume aan te passen. Bovendien heeft de X10, in tegenstelling tot andere Sony Ericsson-telefoons, eindelijk een normale koptelefoonaansluiting en niet meer zo’n vervelende stekker die nergens anders op past.

Qua snelheid doet de X10 niet onder voor de HTC Legend of de Nexus One. Je navigeert razendsnel door de menu’s en applicaties dankzij de 1 Ghz Snapdragon chip (intensief gebruik verkort overigens wel de batterijduur aanzienlijk dankzij deze energieslurpende chip). En ook internetten gaat lekker vlot, maar net als op de iPhone wordt Flash niet ondersteund. YouTube en Vimeo werken weer wel dankzij de vooraf geïnstalleerde applicaties. Het is trouwens voor een SE-toestel erg prettig dat je toegang hebt tot de Android Market en niet meer gebonden bent aan alleen de eigen applicaties van Sony Ericsson.

Speciaal voor dit Android-toestel ontwikkelde Sony Ericsson de extra interface TimeScape bovenop de bestaande Android-interface. TimeScape is vergelijkbaar met Sense op de HTC Legend en geeft de laatste activiteiten uit je sociale netwerken, sms, e-mail en mediagebruik weer en voegt dat samen in een visuele tijdlijn. Dat ziet er allemaal best leuk uit, maar wordt al gauw onoverzichtelijk als je regelmatig updates ontvangt of veel media gebruikt. Wanneer je het uitsluitend voor je laatste telefoongesprekken en sms-berichten gebruikt is het wel een handig overzicht.

Voor mediabestanden is er ook een aparte applicatie ontwikkeld. Met MediaScape kun je al je audio, foto’s en video’s beheren en afspelen. Het kenmerkt zich vooral door de talloze manieren van indelen en de eenvoudige synchronisatie met het web. De applicatie werkt erg goed, is intuïtief en snel, precies zoals het hoort. Bij de muziekspeler zit helaas nog geen equalizer ingebouwd, maar we verwachten binnenkort een update met die functie.

Een laatste paradepaardje van de X10 is uiteraard de 8 megapixel camera met LED-flash. En eerlijk is eerlijk, met het toestel maak je goede foto’s die superieur zijn aan alle andere smartphones op de markt. Ook filmpjes zien er met maximaal 30 fps heel goed uit, hoewel de geluidsopnames wat minder klinken. Het grote scherm is dan weer wel ideaal om je eigen werk terug te kijken en te bewerken.

De X10 schaart zich onder de betere Android-toestellen zoals de HTC Legend en de Nexus One. Blijft jammer dat SE gekozen heeft voor Android 1.6, ook al functioneert het goed, je hebt toch het idee dat je een verouderd toestel aanschaft en de update wordt pas deze zomer verwacht. Hierdoor verovert de Xperia X10 wel een plek in onze Telefoon Top Tien, maar staat onder eerder genoemde Android-toestellen.