Bright reviews

Tweede indruk: Apple iPhone 4

24 augustus 2010 12:17 Aangepast: 29 april 2018 06:00

<p><strong>De vierde iPhone is wederom beter. Jammer dat er nauwelijks mee valt te bellen.</strong></p>&#13; <p>&#13; </p>

Ik heb de iPhone 4 nu een aantal weken in gebruik. Van de verbeteringen ten opzichte van de vorige modellen beleef je het meeste plezier aan de hogere resolutie van het zogeheten retina display. Met de tweede camera voorop maak je eenvoudiger zelfportretten. Apple's smartphone is ook weer wat sneller, altijd fijn. En de Facetime feature, nou ja, da's wachten op meer mensen met een iPhone 4.

Er was veel te doen om Antennagate, de blamage van Apple's nieuwe iPhone-ontwerp waarbij de extern geplaatste gsm-antenne gevoelig blijkt te zijn voor aanraking. Diverse onderzoeken hebben het signaalverlies bevestigd, maar ik merk er eerlijk gezegd weinig van in de praktijk.

Waar ik echter tureluurs van word, is de buggy proximity sensor van de iPhone 4. Ik ben ook niet de enige, getuige de ruim honderd webpagina's met klachten op het forum van Apple. Die sensor, die in het midden bovenaan het frontje zit, houdt in de gaten wanneer je wang het scherm bedekt. Dat duidt erop dat je belt, waarop de sensor het touchscreen dimt en inactief maakt. Da's fijn anders drukt je wang op de diverse on-screen knoppen met belfuncties als geluid stil, in de wacht zetten, facetime en ophangen. De sensor werkt niet goed zodat je om de haverklap een gesprek beëindigt of het geluid uitzet zodat degene die je belt niks meer hoort.

Dit gebeurt zo vaak dat de iPhone 4 in mijn ogen onbruikbaar is geworden als telefoon. Ik snap ook eerlijk gezegd niet hoe een dergelijke feature na drie modellen opeens niet meer goed werkt; defecten of kinderziektes zitten toch meestal in nieuwe features. Apple heeft een fix beloofd via een softwareupdate van iOS. Dat zal dan waarschijnlijk versie 4.1 worden, want na 4.0.1 (fix voor bereikbalkjes) en 4.0.2 (fix voor pdf-lek) werkt de sensor nog even slecht.

In onze Report over de iPhone 4 op de dag van de release was ik lovend over het toestel. Dat was dus te voorbarig. Sterker, een smartphone waarmee je niet normaal kunt bellen, verdient geen aanbeveling. Een oplossing is weliswaar onderweg, maar voorlopig is de iPhone 4 in onze Telefoon Top Tien nummer 1 af.


Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van