Bright reviews

Eerste indruk: Sony Xperia S

24 februari 2012 12:46 Aangepast: 28 april 2018 21:13

<p><strong>De eerste smartphone van Sony is snel, heeft een super camera, NFC en geeft binnenkort toegang tot Sony's film, muziek en games-catalogus.</strong></p><p></p>

Op eerdere Xperia-toestellen prijkte de naam Sony Ericsson, de Xperia S is de eerste telefoon die alleen door Sony wordt gemaakt. Wat levert dat in het kort op? Een snel toestel van hoge kwaliteit waarbij Sony's rol als contentleverancier een extra troef is.

De Xperia S is met een formaat van 128 bij 64 mm en een scherm van 4,3 inch net iets kleiner dan de Google Nexus en HTC Sensation XL. De opvallende licht gebogen achterkant maakt het toestel niet extreem dun (10,6 mm) maar het voelt met de kunststof behuizing prettig en licht aan. Eye catcher is de transparante en verlichte band aan de onderkant van het toestel, met daarin drie icoontjes die verwijzen naar de touchknoppen erboven: terug, home en opties.

Promo van de Xperia S is 'Beleef alles in HD'. En dat maakt het toestel waar. De camera's voor (720p) en achter (1080p, 12 mp) zorgen voor hoge kwaliteit foto's en video's die er op het scherm met een resolutie van 720x1280 haarscherp uitzien. Het scherm leent zich goed voor browsen en lezen - ook als je inzoomt - en natuurlijk voor het afspelen van video.

De camera is ook nog eens snel in gebruik. Je kunt als je telefoon in slaapstand is binnen 1,5 seconden een foto maken. Voor deze iPhone-gebruiker klinkt dat ideaal, want bij mij duurt het soms tergend lang voor ik eindelijk eens een foto kan maken. Let wel, bij deze snelle cameravariant druk je al op de sluiterknop voordat je op je beeldscherm ziet wat je precies in beeld hebt. Hoe de foto eruit komt te zien is dus wel een beetje een gok.

Sluit je het toestel via hdmi of draadloos (DLNA) aan op een tv dan start automatisch de tv launcher: een programma dat je iconen zo laat zien dat je er met je afstandsbediening of op je touchscreen eenvoudig door heen scrollt. Ook kun je foto's en video's eenvoudig tonen op andere schermen via wifi (DLNA) of muziek afspelen op externe speakers.

Deze benadering van Sony om alle apparaten in je woonkamer makkelijk met elkaar te laten samenwerken (tablet, laptop, tv, smartphone), krijgt in de loop van 2012 nog meer betekenis. Dan rolt Sony het Sony Entertainment Netwerk uit in Nederland: films, muziek en games die je kunt kopen of huren middels één Sony-account. Dat Sony zelf ook content levert, is een grote troef vergeleken met HTC en Samsung.

Eind dit kwartaal gaat Music Unlimited van start met een catalogus van 12 miljoen nummers (ter vergelijking: Nokia Music biedt 15 miljoen nummers, Spotify 15 miljoen, iTunes 20 miljoen en BlackBerry Music start met 9 miljoen songs). Dat zijn nummers van alle grote platenmaatschappijen, niet van alleen Sony. Er komt een basic en premium variant. In de nazomer van dit jaar volgt Video Unlimited, waarbij je films en tv-series kunt kopen of huren. Filmtitels worden in Video Unlimited beschikbaar zodra ze in Nederland op dvd verschijnen. De Xperia S is ook PlayStation Certified, wat betekent dat je in de loop van het jaar ook games kunt downloaden.

Het toestel heeft een opslagcapaciteit van 32 gb. Je kunt dat niet uitbreiden met losse kaartjes, maar je krijgt er wel extra opslag bij in de cloud. Installeer de gratis app Box for Android en Sony biedt je gratis 50 gb opslag extra.

Het toestel komt beschikbaar met Android 2.3 maar krijgt in de loop van het tweede kwartaal een upgrade naar Android 4.0. (Een beta-versie voor Xperia modellen kun je hier downloaden.) Rond eind maart, begin april krijgen overigens ook andere toestellen uit de Xperia-lijn een upgrade naar 4.0. De 1,5 GHz chip maakt dat het toestel snel reageert en de bediening vlekkeloos verloopt. Dat biedt ook vertrouwen voor de muziek, films en games die later dit jaar volgen.

De Xperia S beschikt ook over NFC. Nu zijn er meer toestellen die dat vast hebben ingebouwd voor als straks bijvoorbeeld betalen via NFC eindelijk van de grond komt, maar Sony is de eerste die je er als gebruiker ook echt wat mee laat doen. Bij het toestel krijg je twee NFC-tags die je aan een profiel kunt koppelen.

Hang bijvoorbeeld zo'n tag in de auto en zodra je je telefoon erbij houdt, gaan gps en bluetooth aan en start je navigatie-programma. Hou je telefoon bij een NFC-tag op het werk en wifi, mail en je agenda starten op. Je kunt per NFC-tag tien aanpassingen in de instellingen laten maken. De Xperia S kan maximaal vier verschillende tags (en dus profielen) herkennen. Een set van vier NFC-tags kost 15 euro.

Sony biedt ook nog wat leuke extra's aan die overigens ook met andere telefoons werken. Zoals de Smart Watch (119 euro) die communiceert met je smartphone. Eind maart beschikbaar. De Sony Xperia S zelf is vanaf 5 maart beschikbaar in zwart en wit, de adviesprijs is 499 euro.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van