Bright reviews

Eerste indruk: HTC One X

02 april 2012 11:55 Aangepast: 28 april 2018 20:42

<p><strong>De HTC One X is de eerste quad-core telefoon in Nederland. Een razendsnel toestel met een prachtig scherm.</strong></p>

Met de One-serie wil HTC een wat teleurstellend 2011 goedmaken. Topmodel One X, sinds dit weekend te koop in Nederland, moet de hoogste ogen gooien. Bijzonder is dat hij als eerste telefoon in Nederland beschikt over een quad-core processor. Deze Tegra 3-chip heeft vier processorkernen in plaats van twee in de huidige smartphones. De telefoon werkt hierdoor supersnel.

Niets onder het nieuwe Android 4.0 hapert nog, alles komt vloeiend over. De extra kracht komt natuurlijk het beste van pas als je grafisch zware games speelt. Maar ook het installeren van apps gaat bijvoorbeeld merkbaar sneller. Van de extra HTC-skin over Android 4.0 heen merk je geen vertraging meer.

Accuduur
Zuigt die krachtigere chip de accu niet sneller leeg? Dat lijkt mee te vallen. Ja, als je veel games speelt en surft met de browser gaat hij relatief sneller leeg, omdat het toestel meerdere processorkernen aanspreekt. Bij normaal gebruik is de accuduur niet problematisch en bij licht gebruik gaat hij zelfs lang mee. Dat komt doordat de chip automatisch overschakelt naar een nieuwe zuinige stand als de telefoon alleen op de achtergrond in actie hoeft te komen. Na een nacht in de standby-stand is de accu-score maar weinig gezakt.

De One X wordt bij zware taken iets warmer dan de meeste smartphones. Die quad-core chip vreet namelijk meer energie. Maar net als bij de nieuwe iPad is het temperatuurverschil binnen de perken: je voelt het, maar het apparaat wordt niet overdreven heet.

Lekker licht, maar groot
Het toestelontwerp is dik in orde. De One X voelt een stuk beter afgewerkt dan de HTC-toestellen van vorig jaar. De behuizing van polycarbonaat maakt het toestel erg licht en het materiaal van de grijze versie voelt prettig aan: niet te glad. Aan de zijkant is geen schermrand meer te voelen, doordat de behuizing er naadloos omheen zit. De One X heeft overal mooie afgeronde hoeken.

Er zijn drie aanraakknoppen. De menuknop is verdwenen omdat deze onder Android 4.0 niet meer nodig is. Bij oude apps verschijnt de menuknop op het scherm. De cameralens steekt aan de achterkant uit. Als je het toestel neerlegt, rust hij in feite op de lens. Dat is wel vragen om krasjes.

Met zijn 4,7 inch scherm is de One X tamelijk groot, vergelijkbaar met de Galaxy Nexus. Sommige mensen zullen hem zelfs te lomp vinden, ondanks dat hij maar 9 millimeter dik is. Het grote scherm is toch een pluspunt: het ziet er prima uit, ook in zonlicht. De kleurweergave is fraai voor een lcd. Goed, het is geen amoled, maar HTC komt er in de buurt. En met een 720p-resolutie is het scherm scherper dan die in bijna alle huidige smartphones en evenaart hij de Galaxy Nexus.

Verbeterde camera
De 8 megapixel camera is verbeterd. De kleuren van de foto's in daglicht zijn weliswaar iets minder mooi dan de kiekjes die de iPhone 4S produceert, maar in andere lichtomstandigheden wint de One X. Dat komt bijvoorbeeld doordat de led-flitser de hoeveelheid licht kan aanpassen aan de situatie. Dat betekent dat je eindelijk geen last meer hebt van lelijke overbelichte foto's in donkere omstandigheden. HDR-foto's en close-ups zijn mooier dan bij de iPhone 4S.

Het toestel neemt foto's sneller dan voorheen en de camerasoftware werkt makkelijker. De knoppen voor foto en video staan altijd in beeld, waardoor je tijdens het filmen ook foto's kan schieten. Om snel achter elkaar foto's te nemen moet je de fotoknop langer indrukken, waarna de telefoon als een machinegeweer de kiekjes schiet. Helaas heeft de One X geen speciale cameraknop aan de zijkant. Filmen kan in full hd-formaat, met beeldstabilisatie en stereogeluid.

Dropbox en Sense
De One X heeft geen verwisselbare accu en een ingang voor een micro-sd-kaart ontbreekt eveneens. Je moet het dus doen met de interne opslag van 32 gb, waarvan er zo'n 25 gb beschikbaar is voor eigen gebruik. Genoeg voor de meeste gebruikers, maar misschien niet voor iedereen. Je krijgt van HTC ook nog gratis 25 gb online opslagruimte bij Dropbox.

HTC heeft Android 4.0 voorzien van een nieuwe Sense-skin, die simpeler in gebruik is. Het thuisscherm heeft bijvoorbeeld een 'launcher', waarop je zelf apps kan plaatsen. Het instellingenmenu is prettiger in gebruik vanwege een witte achtergrond met zwarte letters. Het virtuele toetsenbord is ook licht verbeterd. Alleen is de spatiebalk door de toevoeging van een paar nieuwe knoppen wel erg smal geworden.

Net als de HTC's van vorig jaar is er weer Beats-audiotechniek aanwezig. Die optie is vooral interessant voor de liefhebbers van diepe bassen. Beats is nu ook te gebruiken met alle apps die audio produceren. De koptelefoonuitgang geeft iets meer spanning af, wat helpt als je met een goede headset naar zware bassen wilt luisteren.

Imposant
HTC heeft met de One X een van de beste Android 4.0-toestellen in handen. Zijn krachtige processor maakt hem supersnel, het ontwerp is goed, het scherm oogt prima en de camera is flink verbeterd. Het Taiwanese merk keert kortom weer terug aan de kop van het smartphonepeleton. De timing is goed: de grootste concurrent, de Samsung Galaxy S III, is nog niet aangekondigd.

De One X heeft maar één minpuntje: je kan hem te groot vinden. Zijn kleinere broer, de One S met een 4,3 inch scherm en dualcore chip, komt binnenkort ook naar Nederland en is ongeveer 100 euro goedkoper. Nederlandse webwinkels verkopen de One X vanaf ongeveer 550 euro. Die prijs is hij zeker waard.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van