Bright reviews

Eerste indruk: Philips Hue

30 oktober 2012 13:42 Aangepast: 02 mei 2018 11:12

Met de Hue-ledlampen van Philips kun je de verlichting in huis via een app naar wens dimmen of van kleur veranderen. David testte ze in Londen.

Philips zegt dat zijn Hue-ledlampen een nieuw tijdperk inluiden voor thuisverlichting. Dat zou zo maar eens kunnen. Met Hue kan je alle lampen in huis via een app op je tablet, smartphone of via een webbrowser dimmen of van kleur veranderen. Je kan met de app bovendien verlichtings- profielen aanmaken, zodat je met één klik op de knop je woonkamer een romantisch of zakelijk tintje kan geven. Bedienen op afstand kan ook. Zo kun je bijvoorbeeld lampen die je bent vergeten uit te doen alsnog uitschakelen.

Op zich is dit niets nieuws. Domotica, oftewel thuis-automatisering, bestaat al jaren en er zijn allerlei oplossingen om op afstand thuis of via internet je verlichting te bedienen. Deze oplossingen zijn echter altijd omslachtig. Voor elke lamp moet je een extra domotica-adapter in het stopcontact steken. En dat is het grote verschil met het nieuwe systeem van Philips. Al die extra domotica-adapters zijn verleden tijd want de intelligentie zit geheel verwerkt in de standaard fitting van de ledlamp.

Het Hue-systeem bestaat uit drie onderdelen: de ledlamp, een smartphone-app en de bridge. De bridge is kastje dat je in je internetrouter plugt en de draadloze verbinding met maximaal vijftig Hue-lampen regelt.

Hoewel ik tijdens de perspresentatie de installatie van het systeem zelf niet kon uitproberen, lijkt het erop dat Philips er alles aan gedaan heeft om de installatie van het hue-systeem zo simpel mogelijk te houden. Daar valt of staat een dergelijk systeem bij. Al ruim honderd jaar schroeven we een gloeilamp in een fitting, halen de schakelaar over en dan is er licht. Met deze slimme lampen mag dat nauwelijks moeilijker zijn.

De installatie bestaat de eerste keer uit drie stappen. Schroef de Hue-lamp in de fitting, zet de schakelaar aan en hij brandt als een normale lamp. Download de app voor iOS of Android 2.2 of hoger op je smartphone of tablet en plug vervolgens de bridge in je internetrouter. Op de bridge zit een grote knop die je één keer indrukt zodat je smartphone of tablet gekoppeld wordt met de bridge. Dat is een eenmalige handeling en de koppeling is beveiligd dus je buurman kan niet zomaar met je lampen gaan spelen. De app ziet nu alle Hue-ledlampen in je huis. Deze kan je stuk voor stuk een eigen naam geven. In de meest elementaire vorm kun je elke lamp vervolgens afzonderlijk via de app makkelijk aan- of uit schakelen, dimmen of van kleur laten veranderen.

De app kan echter veel meer waardoor deze vorm van bediening echt een meerwaarde krijgt. Philips heeft het nodige onderzoek gedaan naar de effecten van kleur op onze hersenen. De app heeft een viertal settings, de zogeheten Light Recipes, waarmee je met één klik de kleur van de verlichting verandert van bijvoorbeeld optimaal voor lezen naar een optimale verlichting voor ontspanning.

Handig, maar je kan ook zelf presets aanmaken. Je dimt bijvoorbeeld elke lamp in de huiskamer naar de gewenste stand, geeft ze allemaal een eigen kleurtje en bewaart dat als een 'scene'. Met één klik tover je de verlichting in je huiskamer bijvoorbeeld van een kille naar een romantische setting. Het heeft veel weg van playlists voor muziek waarin je muziek verzamelt die een bepaalde sfeer oproepen. Heel handig en erg intuïtief. Om die instelling nog makkelijker te maken kan je ook foto's gebruiken om kleuren te kiezen. Wil je de verlichting rondom je nieuwe bank aanpassen aan de kleur van die bank dan neem je gewoon een foto van de bank en sleep je met je vinger over die foto totdat je lamp de gewenste bijbehorende kleur aanneemt.

Hue-lampen kan je met de app ook instellen als de bekende Philips wake-up lights die je op een bepaald tijdstip wekken door over een periode van een paar minuten langzaam in intensiteit toe te nemen.

Philips heeft in eerste versie slechts enkele mogelijkheden ingebouwd maar zegt dat ze nog veel meer in petto hebben voor toekomstige uitbreidingen van de app. Zo werkt Philips aan geo-fencing. Als je je huis nadert, gaan de lampen bijvoorbeeld automatisch aan omdat de gps-functie in je smartphone je Hue-systeem vertelt dat je bijna thuis bent. Het systeem staat open voor ontwikkelaars die zelf allerlei toepassingen willen ontwikkelen. Eentje die erg voor de hand ligt is een disco-app die de kleur en intensiteit van de ledlampen automatisch op de muziek laat dansen.

Veel mensen denken nog steeds dat de kwaliteit van het licht van ledlampen niet kan tippen aan het klassieke warme licht van een peertje. Dat gaat al lang niet meer op voor kwaliteitsledlampen en al helemaal niet voor een Hue-lamp die alle kleuren kan aannemen die je maar wilt. Bovendien schijnt de Hue-lamp door een slimme optische constructie net zoals het klassieke peertje in alle richtingen. Ze verbruiken op hun hoogste intensiteit minder dan 9 watt terwijl de lichtopbrengst equivalent is aan een gloeilamp van 50 watt. De Hue-lampen geven een smak licht en zijn zeer efficiënt, althans met een kleine kanttekening. Ze gebruiken 'uit' in stand-by altijd een beetje stroom.

De bridge bijvoorbeeld gebruikt ongeveer 2 tot 2,5 watt en lampen die uit maar in standby staan zo rond de 0,3 tot 0,4 watt. Heb je tien hue-lampen in huis die niet aanstaan dan gebruiken deze ongeveer 75 Wh (0,075kWh) in een etmaal en daar komt nog zo’n 50 à 60 Wh (0,05kWh) bij voor de bridge. Ook andere fabrikanten werken aan het ontwikkelen van draadloze bediening van lampen maar sommige gebruiken daarvoor wifi, wat volgens Philips meer energie verbruikt dan het open Zigbee-protocol waarmee de bridge met de hue-lampen communiceert. Zigbee is een veel gebruikt protocol voor draadloze bediening in de domotica.

Ik vind 0,3 watt in standby nog best veel voor slechts een lamp. NXP heeft bijvoorbeeld een Green Energy wifi-chip ontwikkeld voor ledlampen die slechts 10 mW in stand-by zou gebruiken. Of dat in de praktijk verwerkt in een lamp ook zo is, zal nog moeten blijken.

Met Zigbee als protocol kan de bridge trouwens met allerlei standaard zigbee-domotica zoals sensors communiceren. Denk dan bijvoorbeeld aan een draadloze sensor die het licht automatisch aanzet als je de gang oploopt. Zigbee heeft nog een voordeel. Het werkt als een 'wifi-repeater'. Staat de bridge op de begane grond en heb je geen 'Hue-bereik' op zolder dan hoef je slechts een verdieping lager een Hue-lamp in te draaien. Deze lamp dient dan als repeater die het signaal weer doorseint naar zolder. Heel handig.

Er hangt wel een stevig prijskaartje aan deze nieuwe technologie. Het introductiepakket dat uit een bridge en drie Hue-lampen bestaat kost maar liefst 199 euro en is voorlopig alleen via de Apple Store te koop. Een losse lamp kost 59 euro en dat is een smak geld voor een peertje. Toch moet je dat relativeren. Een kwaliteitsledlamp met een lichtopbrengst gelijk aan 50 watt kost ook al snel rond de veertig euro. Koop daar vervolgens een domotica-adapter bij van twintig euro en je zit ook op deze prijs maar dan met minder gemak.

Neemt niet weg dat 60 euro voor een lamp veel geld blijft. Het Hue-systeem is dan ook vooral weggelegd voor het beter bedeelde publiek dat bereid is te betalen om aan de frontlinie van de techniek te willen staan. Heb je niet zo'n haast wacht dan een paar jaar. De prijzen zullen kelderen en draadloze bediening van verlichting zal in de toekomst net zo gewoon zijn als het peertje van gisteren.

Zie ook de Uitpakparty!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van