Bright reviews

De grootste veranderingen van iOS 7

19 september 2013 16:31 Aangepast: 28 april 2018 11:55

<p><strong>Naast een nieuw, kleurrijk uiterlijk zijn dit de grootste vernieuwingen van het Apple's mobiele platform.</strong></p><p></p>

Bezitters van een iOS-toestel zaten al een tijdje te wachten op grote veranderingen in het mobiele besturingssysteem van Apple. Die zijn nu doorgevoerd met de komst van iOS 7. De opvallendste vernieuwing is de algehele make-over die het uiterlijk heeft gekregen. Meer kleur, grotere iconen en een strak lettertype. Meteen zijn ook vrij veel apps in de Store voorzien van een nieuw jasje. Het lijkt wel een nieuwe telefoon! Maar een restyling is niet het enige. In vergelijking met iOS 6 hebben meer vernieuwingen en verschuivingen plaatsgevonden.

Zoeken binnen iOS 7
Iets kwijt? Waar zoeken op de iPhone of iPad eerst een eigen tabblad had, links van je homescreen, ontbreekt dat schermpje in iOS 7. Zoeken kan nu door in het midden van je homescreen omlaag te vegen, het zoekbalkje verschijnt dan bovenin je scherm.

Sluit apps door te vegen
Als je apps volledig wilde sluiten, klikte je twee keer op de homebutton en hield je de icoontjes ingedrukt tot ze begonnen te wiebelen. Wanneer je in iOS 7 dubbelklikt op de homebutton, krijg je nog steeds alle icoontjes te zien van apps die draaien. Boven de apps staat een kaartje met preview van waar je in de app was gebleven. Dat ziet er niet alleen goed uit, maar is ook erg handig. Apps sluiten doe je door de kaartjes naar boven te vegen. Werkt soepel, maar is iets trager dan de manier van iOS 6.

Nieuw Controlecentrum
Door vanaf de onderkant van je scherm omhoog te vegen, krijg je toegang tot het nieuwe Controlecentrum. Eerst deed je dat door op het homescreen te dubbelklikken en naar rechts te vegen. Dit werkt nu heel handig. Je hebt meteen toegang tot je muziekspeler, je stelt er de achtergrondverlichting bij, beheert je wifi, bluetooth en toestelmodus. Maar dit schermpje fungeert ook als shortcut naar je zaklamp, stopwatch, rekenmachine en camera.

Je vindt in het Controlecentrum ook de nieuwe functie AirDrop. Hiermee kun je met andere iOS-gebruikers bestanden delen zonder verbinding. Als je iets wilt uitwisselen met een vriend, moet je in de buurt van elkaar zijn en elkaars telefoon detecteren. Peer-to-peer wifi doet de rest.

Nieuw notificatiesysteem
Notificaties zijn helemaal anders in iOS 7. Als je omlaag veegt, kom je in het Berichtencentrum. Hier krijg je een samenvatting van het weerbericht en een overzicht van taken in je agenda. Verder zijn in een ander tabje nog je andere notificaties te zien (statusupdates, nieuwe downloads, pushberichten van spelletjes) en wat je hebt gemist.

Als je erg gehecht bent aan het oude systeem, kun je dat ongeveer instellen door naar Instellingen > Berichtencentrum te gaan en vervolgens 'Dagweergave', ‘Overzicht van vandaag' en 'Overzicht van morgen' uit te schakelen. In hetzelfde scherm kun je aanpassen van welke apps je meldingen wilt ontvangen en op welke manier.

Safari
De browser van Apple had enige vernieuwing hard nodig en heeft die in iOS 7 gekregen. Safari is minimalistisch en laat je het hele scherm benutten. Een wereld van verschil met de vorige versie. Het is nu eveneens mogelijk een privésessie te starten als je een nieuw tabblad opent. Ook cool: wanneer je in 'Bookmarks' op het @-tekentje klikt, worden alle tweets met links van accounts die jij volgt, uitgelicht.

Camera
Als je bekend bent met de nieuwe Flickr-app, zul je zien dat de camera in iOS ongeveer hetzelfde werkt. Je kunt bijvoorbeeld al voordat je een foto neemt filters instellen. Door naar links of rechts te vegen, wissel je van camera: video, foto, vierkant of panorama.

Met iOS 7 heeft Apple de look en feel van haar mobiele apparaten veranderd. We hebben nog niet alle mogelijkheden van iOS 7 kunnen proeven. Zo is iTunes Radio nog niet beschikbaar in Nederland, maar tot die tijd is er genoeg te ontdekken in het nieuwe besturingssysteem. Wat vind jij van de upgrade? Ben je tevreden of mis je de oude, vertrouwde iOS?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van