Bright reviews

Eerste indruk: Facebook Paper

03 februari 2014 21:22 Aangepast: 28 april 2018 09:51

<p><strong>Facebook Paper is een verrassend strakke en soepele vervanging voor de normale Facebook-app.</strong></p><p></p>

Vorige week aangekondigd, maandag voor Amerikanen met een iPhone te downloaden. Althans, Facebook Paper is met een Amerikaans iTunes ook gewoon in Nederland te downloaden. Paper is met dik 50 MB best groot voor een social media-app. Waarom merk je meteen als je de app voor het eerst opstart. Je wordt verwelkomd door een video, gevolgd door een opgewekte vrouwenstem die je wegwijs maakt in de app.

Je leert de verschillende gebaren waarmee je door Paper navigeert. De app heeft namelijk amper knoppen. In plaats daarvan wordt je Facebook-tijdlijn in de onderste helft van het beeld weergegeven. De bovenste helft is gereserveerd voor uitgelichte berichten, de posts in de onderste helft zijn rechtopstaande miniaturen. Met een veeg naar boven open je die rij berichten. Heeft zo'n bericht media, zoals een link naar een site of een filmpje, ga je daar met nog een veeg naar boven direct naartoe.


De app laat zich snel en soepel met je duim bedienen

De site klapt dan open op een manier die we van Flipboard kennen en vult het beeld. Met een veeg naar beneden keer je terug naar het bericht, van waaruit je zijwaarts kunt vegen naar andere berichten of met nog een veeg omlaag teruggaat naar het overzichtsscherm. Veeg je van daaruit nog eens naar beneden kun je zelf dingen posten.

Paper heeft niet alleen de visuele presentatie, maar ook wat van de functionaliteit bij Flipboard afgekeken. Paper biedt nieuwsoverzichten in tal van categorie├źn. Daar blader je horizontaal tussen vanuit je tijdlijn, iedere categorie werkt net zo als je tijdlijn. Die verrassend soepele manier van met gebaren bedienen maken samen met het strakke uiterlijk dat Paper best een prettige vervanging van de standaard Facebook-app is.

Jammer dat de berichten niet chronologisch in je tijdlijn staan, waardoor je vaak dezelfde berichten ziet terugkomen. Maar dat euvel heeft de standaard-app ook al een tijdje.

Wanneer Facebook Paper in Nederland beschikbaar komt, is nog niet bekend.

Download Facebook Paper voor iOS (gratis, App Store VS)

Lees ook:

'Facebook is een epidemie die over 3 jaar weg is'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van