Bright reviews

Eerste indruk: Samsung Galaxy S7 (met video)

22 februari 2016 13:33 Aangepast: 27 april 2018 10:39

De Galaxy S7 is een van de topmodellen smartphones van 2016. We probeerden Samsungs nieuwe vlaggenschip na de presentatie in Barcelona.

Voorganger Galaxy S6 is belangrijk geweest voor Samsung. Het toestel was niet het verkoopsucces waar het Zuid-Koreaanse bedrijf op hoopte, maar liet aan de wereld wel zien dat Samsung net zulke mooie smartphones kan maken als Apple of HTC. Met de Galaxy S7 wordt het ontwerp van de vorige generatie smartphones verfijnd en de hardware op de nodige punten flink verbeterd.

Het design blijft hetzelfde

Allereerst het design: dat is grotendeels hetzelfde gebleven. Daar kun je van balen - je ziet immers niet dat je de nieuwste Galaxy-smartphone hebt -, maar eigenlijk valt de verfijning van het design wel te begrijpen. Samsung had juist succes met het ontwerp van de Galaxy S6, en dat wil het met de nieuwe variant koesteren.

De nieuwe smartphonelijn van Samsung bestaat uit de Galaxy S7 met een 5,1 inch-scherm, en de Galaxy S7 Edge met een 5,5 inch-scherm met gebogen randen waar je overheen kunt vegen om je favoriete apps te bereiken. Beide toestellen beschikken over een metalen design dat net wat slanker is dan zijn voorganger. Je houdt hem daardoor fijner vast en zelfs de grotere Edge-variant is nog met één hand te bedienen. Ook opvallend: de smartphones zijn bijzonder licht. 

Thumbnail

Eén probleem van het design heeft Samsung nog niet met de Galaxy S7 opgelost; de smoezelige achterkant. De kleuren zwart, grijs en goud spiegelen als een gek en elke vingerveeg- en afdruk zie je meteen zitten. Houd het toestel een paar minuten in je handen en hij is zo smerig als de oude spiegel in een aftands café. De enige versie die niet zo snel vette vegen aantrekt, is de witte Galaxy S7. Deze versie spiegelt minder dan de andere drie kleuren.

Hardware op belangrijke punten aangepakt

Het design is verfijnd, maar de hardware is wel degelijk op de schop genomen. Het valt te prijzen dat Samsung heeft geluisterd naar de kritiek op de Galaxy S6. Zo beschikt de Galaxy S7 over een fors grotere accu van 3000 of 3600 mAh, respectievelijk voor de normale en Edge-versie. Dat moet voor een veel langere accuduur zorgen, want de Galaxy S6 kreeg de kritiek dat hij niet lang genoeg mee ging. De accu's zijn tevens draadloos op te laden.

Beide toestellen worden standaard met 32GB geleverd. Als je dat niet genoeg vindt, heb je zelf de mogelijkheid om het opslaggeheugen uit te breiden met een micro-sd-kaartje van maximaal 128GB. Een belangrijke stap voor Samsung, die met de Galaxy S6 ook veel kritiek kreeg te verduren vanwege het schrappen van ondersteuning voor micro-sd-kaartjes. Dat ze deze keuze nu terugdraaien, laat zien dat ze echt naar de mening van consumenten luisteren.

Thumbnail

Twee andere belangrijke punten die Samsung heeft aangepakt, zijn de camera en waterbestendigheid. Laatstgenoemde betekent dat je de smartphone voor maximaal dertig minuten onder water kunt houden. Een plotselinge val in de wc-pot leidt dus niet meer tot een bezoekje aan de telefoonreparateur. De camera schiet sneller betere foto's, en dan vooral in het donker. Dat komt door een verbeterde lens die in donkere omgevingen meer licht opneemt.

De hardware van de Galaxy S7 is, net als bij vorige Galaxy S-topmodellen, indrukwekkend. De smartphones beschikken over een krachtige chip met een octacore-processor, waardoor acht cores worden opgedeeld om de taken aan te pakken. De 4GB aan werkgeheugen is meer dan genoeg om meer apps tegelijkertijd te draaien. Op beide toestellen draait Android 6.0 Marshmallow, de laatste versie van Googles mobiele besturingssysteem. Een nieuwigheidje dat Samsung aan Android heeft toegevoegd, is dat het scherm altijd aan staat. Zo zie je op elk gewenst moment de tijd en eventuele notificaties.

Prijzen en focus op virtual reality

De Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge zijn vanaf 11 maart in Nederland te koop voor respectievelijk 699 en 799 euro. Als je voor die datum de smartphone bestelt, krijg je er van Samsung een Gear VR-bril gratis bij. Samsung zet flink in op zijn virtualreality-bril, waarmee je beelden in 360 graden kunt bekijken. Met zo'n bril zou je tijdens een natuurdocumentaire van David Attenborough ook naar links, rechts en omhoog kunnen kijken.

Thumbnail

Om dergelijke 360-graden-beelden populairder te maken, introduceert Samsung in Barcelona ook de Gear 360-camera. Aan beide kanten van het apparaat steekt een bolle lens uit die samen beelden in 360 graden opnemen. Zet 'm ergens neer en de beelden kunnen naar een Gear VR worden gestreamd of opgenomen en op een later moment met de VR-bril worden teruggekeken. De Gear 360 komt in het tweede kwartaal van dit jaar beschikbaar voor een prijs van 419 euro.

Thumbnail

Dat Samsung serieus is over de potentie van virtual reality, liet het bedrijf niet alleen zien met de Gear VR en Gear 360. Zelfs Facebook-ceo Mark Zuckerberg was uitgenodigd om een praatje te houden over de toekomst van virtual reality. Facebook is eigenaar van Oculus, het VR-bedrijf dat in samenwerking met Samsung de Gear VR heeft ontwikkeld. Als een soort wilde Justin Bieber-fans stormden de aanwezige journalisten op de Facebook-baas af. Nu maar hopen dat ze door het onverwachte podiumoptreden van Zuckerberg de indrukwekkende Galaxy S7 niet zijn vergeten.

Volg ook ons YouTube-kanaal voor meer video's vanaf Mobile World Congress

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van