Bright reviews

Duurtest: Ziggo Horizon Mediabox

01 maart 2016 11:56 Aangepast: 27 april 2018 10:08

Na diverse software-updates werkt de Horizon Mediabox nu prettig en snel. Replay TV is een genot, maar er zijn ook verbeterpuntjes.

Drie jaar geleden kwam de Horizon-mediabox op de markt. David was toen in zijn Uitpakparty gedeeltelijk positief. Zijn kritiek richtte zich destijds vooral op de user-interface en enkele softwarebugs. Sindsdien is na diverse software-updates veel verbeterd aan de software van de mediabox. Ook zijn intussen UPC en Ziggo samengegaan, zodat de Horizon-mediabox ook voor Ziggo-abonnees beschikbaar is gekomen. We mochten de mediabox een tijdje testen voor een nieuwe indruk. 

Eerst het goede nieuws: de beeldkwaliteit is prima en het zappen gaat lekker snel. Ook start de box rap op. De mediabox gebruikt heeft zes tuners, waarvan er vier zijn te gebruiken voor opnames (dat is nogal wat) en twee worden gebruikt voor live tv. Het zappen gaat in onze ervaring vrij snel vergeleken met settopboxen van andere providers. De algemene bediening is ook vlot. Enige wanneer de box iets langzamer reageert is als je door de volledige tv-gids bladert met live thumbnails per zender, maar dat is enigszins wel begrijpelijk.

Replay TV 

Een fijne functie is Replay TV: je kunt veel programma’s tot een week later terugkijken. Dat kan voor zo’n 60 zenders, waarvan meer dan de helft in HD-kwaliteit. Bij veel programma’s kan je zelfs als ze nog bezig zijn afspelen vanaf het begin. Live pauzeren kan ook. Dit alles geeft veel vrijheid tijdens het kijken. Bij sommige zenders (van onder meer RTL en SBS) kun je niet doorspoelen bij gebruik van Replay TV (dat heeft met de reclames te maken). Sommige programma’s bij buitenlandse zenders zijn ook niet beschikbaar voor Replay TV. 

Als je klikt op afspelen vanaf het begin van het programma zul je merken dat je nooit precies bij de start begint. Je moet zelf even vooruitspoelen om het begin te vinden. Het is wel jammer dat er nog geen automatisch herkenning van het begin van een nieuw programma blijkt te zijn. Maar aan Replay TV wen je snel en het geeft je een groot aanbod aan programma's om terug te kijken. Je gaat steeds minder handmatig opnames instellen. 

Favoriete zenders

De menustructuur van de Mediabox is inmiddels wat prettiger geworden. In combinatie met de overzichtelijke afstandsbediening is het goed te doen. Er zou alleen een makkelijkere manier moeten komen om alleen door je favoriete zenders te bladeren. Die favorieten kun je diep in de menu's zelf instellen, maar je moet eigenlijk te vaak klikken op alleen door die zelf geselecteerde zenders te zappen. Een speciaal knopje hiervoor op de afstandsbediening had fijn geweest, zodat je direct alleen naar je favorieten lijstje gaat.. Onderdelen als tv-gids, dvr en on-demand hebben wel zo'n apart knopje.

MyPrime

Over on-demand gesproken: Ziggo biedt een relatief groot aanbod voor extra materiaal wat je kunt bekijken, deels tegen betaling. Met de dienst MyPrime komen daar ook nog films en series bij. Het aanbod is best groot, maar het is misschien niet heel bijzonder voor de kritische kijker. Het hangt een beetje van je smaak af. Het contentaanbod zou ook nog overzichtelijker gemaakt kunnen worden. Het is nogal zoeken. Als je kinderen hebt is het misschien een ander verhaal, omdat je dan altijd allerlei tekenfilms en dergelijke beschikbaar hebt.

De kijksuggesties in de Mediabox-software zul je weinig gebruiken, want die voelen nog niet handig genoeg aan. Voor de Mediabox zijn ook wat apps en games beschikbaar, maar ook die zijn alleen tijdverdrijf voor wie zich verveelt.  

Geluid

Minpuntje van de Mediabox is dat hij nog redelijk wat geluid produceert in de standby-modus. Of je daar last van hebt, hangt natuurlijk af van de plek in de kamer waar het apparaat staat. Doordat hij ook fungeert als internetrouter is helemaal uitzetten niet altijd een optie. Het design van de Mediabox, geproduceerd door Samsung, is best fraai te noemen met fraaie rondingen en een hoogglans zwarte behuizing. Aan de voorkant zit naast het numerieke schermpje nog een touchgevoelige aan/uit-knop. Handig voor wie het apparaat vanwege het stroomgebruik en geluid wel ’s nachts uit wil zetten. 

We kregen in de testperiode maar een paar keer errors bij aanklikken van iets uit het on-demand aanbod, maar nadat er een monteur langs was geweets om wat extra metingen uit te voeren, werkte het vlekkeloos. Dat gold ook voor de internetverbinding, die stabiel en snel bleef. 

Horizon Go: goede app, slechte site

Met de Horizon Go-apps en website kun je veel zenders ook live kijken en on-demand aanbod streamen. De iOS-app werkte zonder problemen via 4G. We konden moeiteloos een voetbalwedstrijd in de trein streamen (al gingen we toen wel snel door onze databundel heen). Het scrollen door de zenderlijst en het zappen in de app gaat lekker snel.

Jammer is dat de Horizon Go-website niet in Chrome werkt. Hij gebruikt namelijk nog het verouderde Microsoft Silverlight, wat Chrome niet ondersteunt. 

Wat nog beter kan

Wat valt er verder nog te verbeteren aan de Horizon Mediabox? Ziggo zou nog helemaal kunnen overstappen op 'opnemen in de cloud'. Je kunt nu alleen opnemen op de harde schijf van het apparaat zelf. Door het steeds verder uitbreiden van Replay TV is dit misschien minder nodig, maar toch. Je eigen opgenomen programma’s kun je namelijk alleen op tv kijken en niet via je computer of mobiele apparaten.

Ook is de Mediabox nog niet zo goed om als mediaspeler videobestanden via je lokale netwerk af te spelen. Daar kun je beter een speciale settopbox of hdmi-dongle als Chromecast voor gebruiken. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van