Bright reviews

Allereerste indruk: iPhone SE

06 april 2016 21:21 Aangepast: 27 april 2018 09:38

Een vreemde weigering maakte zich van Erwin meester toen het moment aanbrak om zijn sim-kaart over te zetten.

Voorafgaand aan de aankondiging van de nieuwe iPhone SE had ik uit nostalgie mijn originele iPhone uit 2007 uit de Bright Hall of Fame opgehaald en afgestoft. Blijft een mooi ontwerp. De aluminium rug, glimmende rand. (De eerste Apple Watch vertoont best veel gelijkenis viel me laatst op.) Hij was gebrickt maar ik kreeg ’m met wat hulp van de Genius Bar aan het Leidseplein weer aan de praat. Je draait er iOS 3 op. Flashback! De afmetingen van de orginele iPhone zijn uiterst handzaam, maar het 3,5 inch display is simpelweg te klein en niet meer van deze tijd.

De hamvraag voor vandaag: is 4 inch dat wel?

Dat de iPhone SE een 4 inch smartphone bleek te zijn was verwacht. Wat ik niet had verwacht waren de specs, die amper onderdoen voor die van de 6S, en de body, namelijk die van de 5S. Over de eerste was ik blij verrast, de tweede verrassing vond ik minder. Niet dat het ontwerp van de iPhone 5 en zijn opvolger de 5S niet mooi is. Sterker, het is misschien wel de mooiste iPhone geweest die Apple heeft gemaakt. Maar het ontwerp stamt uit 2012. Dat staat me tegen.

Gisteren ontving ik de SE. Meteen in de weer met een iCloud reservekopie maken en de boel overzetten. Waarop het moment aanbrak dat ik m’n sim-kaart moest overzetten van m’n 6S naar de nieuwe iPhone SE. Ik twijfelde. Voelde tegenzin. Ik wil niet een stap terug maken. Ik wil niet back to the future.

Het is als met het weer vandaag. Na een week zachtere lente-temperaturen checkte ik vanochtend zoals elke ochtend de weersvoorspelling en kwam tot de conclusie dat ik beter m’n winterjas weer aandeed. Niks mis met die jas, hij is heerlijk warm, maar het voelt als een terugval. Terwijl je juist vooruit wil. Verder. Voorjaar. Lekker weer in plaats van je nek in je kraag duwen tegen harde wind met regen.

Het 4 inch scherm van de SE is prima en als je die maat gewend bent heb je aan de SE een state-of-the-art iPhone met een opvallend fijne batterijduur, maar na bijna twee jaar een 4,7 inch iPhone wil ik niet terug naar een drie jaar oud ontwerp. (Dat en het feit dat m’n ogen iets achteruit zijn gegaan in die jaren.) Je begrijpt, m'n sim-kaart zit weer in de 6S.

Miniatuurvoorbeeld

Nog een kleine toegift voor de designnerds. De 4,7 inch van de 6 en 6S is net een fractie te groot in mijn optiek. Het feit dat Apple een functie heeft bedacht om de bovenste rij apps op je scherm te laten zakken (twee keer tappen op de home-knop) zegt al genoeg natuurlijk. Ik vermoed dat 4,5 inch de perfecte maat is. Of dat Apple de bezel aan de boven- en onderkant kleiner maakt. Vergelijk de Galaxy S6 Edge+ maar eens met de iPhone 6S Plus. Samsung weet een groter scherm (5,7 tegen 5,5 inch) in een kleiner toestel te passen dankzij kleinere 'randen' boven en onder het scherm.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van