Bright reviews

HTC 10: prima smartphone mist killer feature

05 mei 2016 14:01 Aangepast: 27 april 2018 08:36

De nieuwe HTC 10 is het beste HTC-toestel ooit, maar hij is volgens Daniël niet onderscheidend genoeg.

Het bedrijf dat de mooiste smartphones maakt, staat op de rand van de afgrond. Dat is het tragische verhaal van de Taiwanese smartphonebouwer HTC, die met de One X (2012) en One M7 (2013) twee geweldige smartphones uitbracht en daarna in een diep dal zakte. Dit jaar brengt HTC zonder twijfel zijn beste smartphone ooit uit. Maar is het niet te laat?

De HTC 10 beschikt over een metalen design met een matte afwerking. Dat is mooi en voelt hoogwaardig aan, maar tegelijkertijd kennen we dit design nu al drie jaar. Dat HTC de afgeschuinde rand aan de achterkant en knoppen met meer feedback als dé belangrijkste nieuwe features noemt, zegt eigenlijk genoeg. PS: de knoppen klikken inderdaad lekker.

Thumbnail

Een andere belangrijke verandering in het design is het verdwijnen van de alom geprezen Boomsound-speakers. In plaats van twee stereospeakers aan de voorkant beschikt de HTC 10 over een speaker boven het scherm voor hoge tonen en een speaker aan de onderzijde voor lage tonen. De geluidskwaliteit is voldoende, maar tijdens het kijken van video's mis je wel de stereospeakers aan de voorkant.

HTC heeft bij zijn nieuwe smartphone veel aandacht besteed aan de geluidskwaliteit. Zo krijg je standaard in-ear-oordopjes bij de telefoon die opvallend goed klinken. HTC levert ook een app bij de telefoon waarmee je het geluid op je eigen oren kunt afstemmen. Dit leverde bij ons een wat blikkerig geluid op; niet bepaald een verbetering.

Nu ook een vingerafdrukscanner

De voorkant van de HTC 10 bestaat uit een 5,2 inch-scherm met een QHD-resolutie van 2560 bij 1440 pixels. Door de hoge resolutie ogen teksten en video's scherp, maar het contrast van het scherm is niet zo hoog. Ook is het scherm niet al te goed leesbaar in direct zonlicht. Aan de onderkant van het scherm is een vingerafdrukscanner te vinden: de eerste voor een HTC-toestel. Met de scanner kun je onder andere de telefoon ontgrendelen, inloggen bij apps en specifieke apps beveiligen.

Thumbnail

Strakke software

De belangrijkste verbetering die HTC doorvoert, is de nieuwe software Sense 8.0. De HTC-apps zijn grotendeels vervangen door de beter uitgewerkte Google-apps. Zo heb je maar één foto-, agenda- en e-mail-app. Dat scheelt vervelende dubbelingen en het neemt ook minder ruimte in. Het valt te prijzen dat HTC als één van de weinige fabrikanten minder (overbodige) features aan Android toevoegt.

Ook het design van Sense 8.0 is sterk verbeterd. De interface en apps van HTC lijken op de officiële Android-versie van Google, die met de Nexus-toestellen wordt geleverd. Bij vorige HTC-toestellen waren de HTC-apps een vreemde eend in de bijt, nu oogt alles als één geheel. En dat biedt een betere gebruikservaring.

Android werkt soepel op de HTC 10. Dat komt door de krachtige hardware: een snelle processor (Snapdragon 820) en 4GB aan RAM-werkgeheugen. Daarnaast is er ook nog ruimte voor een micro-sd-kaart, mocht je de 32GB opslagruimte niet genoeg vinden. Veel Android-gebruikers hechten waarde aan een micro-sd-kaart, omdat ze het kaartje mee kunnen nemen uit een oude telefoon. De bestanden op het kaartje zijn dan direct beschikbaar op het nieuwe apparaat. 

Thumbnail

Snel opladen, goede camera

De accuduur van de HTC 10 is ook in orde. De accu is groter dan bij de vorige telefoons van HTC en dat merk je, want de HTC 10 haalt regelmatig het einde van de dag. Als de accu bijna leeg is, kun je hem heel snel opladen. Dat gebeurt met een speciale oplader en usb-c-kabel, die met de telefoon worden geleverd. Binnen dertig minuten is de helft van de accu weer vol.

HTC voorziet zijn duurste toestellen van een zogeheten ultrapixel-camera. Deze camera neemt meer licht op dan de concurrentie, maar de kwaliteit van foto's wat meestal wel ondermaats. Daarom kiest het Taiwanese bedrijf bij de HTC 10 voor meer megapixels: 12 om precies te zijn. Daarmee is de kwaliteit van foto's gelijk aan die van bijvoorbeeld de Galaxy S7, die op dit moment de beste camera heeft.

Thumbnail

Ook is er optische beeldstabilisatie en laserautofocus aanwezig, waarmee snel kan worden scherpgesteld en waarmee trillingen tijdens het opnemen van een video hardwarematig worden voorkomen. De meeste high-end-telefoons beschikken over deze features. Aan de voorkant is een 5 megapixel-camera te vinden die zijn werk prima doet.

HTC verrast niet

De HTC 10 wordt voor een adviesprijs van 749 euro op de markt gebracht. Dat is 50 euro meer dan andere high-end-modellen, zoals de Galaxy S7. Dat terwijl de accuduur en het scherm van de Galaxy S7 beduidend beter zijn.  

Toch zul je niet teleurgesteld zijn als je de HTC 10 koopt. Het is een prima telefoon die op alle punten een voldoende en soms dikke voldoende scoort, maar ons nergens verrast. Niet met zijn prijs, accuduur of design. Zonde, want HTC moet consumenten weer gaan verrassen. Anders houdt het Taiwanese bedrijf het niet lang meer op de smartphonemarkt uit.

Meer reviews in onze rubriek Eerste Indruk

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van