Bright reviews

Game van de Week: Uncharted 4, waardig slotakkoord (PS4)

15 mei 2016 18:41 Aangepast: 27 april 2018 08:36

Uncharted 4: A Thief's End is het einde! Letterlijk en figuurlijk. De serie stopt, maar Nathan Drake krijgt op de PS4 het afscheid dat hij en zijn fans hebben verdiend.

Uncharted 4 is de vierde game in de serie (de PS Vita-game niet meegerekend), en het eerste deel op de PlayStation 4. Het is ook meteen het allerlaatste avontuur van de sympathieke schattenzoeker Nathan Drake, die samen met zijn broer op zoek gaat naar de grootste piratenschat aller tijden.

Hé, heeft Drake een broer?

Ja. Drake dacht dat hij dood was, maar na jaren en jaren staat hij opeens voor zijn neus. En niet zomaar, nee, hij heeft een lead die zou kunnen leiden naar een enorme piratenschat van Henry Every. En dat terwijl Nathan nu juist zijn avonturiersbestaan vaarwel had gezegd. Drake heeft een normale baan, leeft gelukkig met Elena (zijn grote liefde) en slechts de foto’s en artefacten in zijn kantoor herinneren aan de fantastische avonturen en ontdekkingen van weleer. Maar ja, het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Drake kan niet anders dan zijn verloren gewaande broer helpen. Dus gaat hij nog een keer op avontuur.

Hoe is de gameplay veranderd?

In basis bestaat de Uncharted-gameplay nog steeds uit klimmen en klauteren, schietgevechten vanuit cover, exploratie en een beetje puzzelen. Dat is niet veranderd, alleen is de besturing en de balans beter geworden, en al helemaal in deel 4. Er zijn een tikje minder shoot-outs en er is wat meer klimmen. De puzzels zijn sfeervol en weer erg leuk geworden, maar ze zijn nooit te moeilijk. Wel heb je deze keer meer vrijheid, doordat de levels opener en weidser van opzet zijn.

Daarnaast heeft Drake deze keer een grapplehook, waarmee hij naar hooggelegen plekken kan klimmen. En kan hij wallruns maken, slingeren en grotere jumps maken. Een beetje afgekeken van de moderne Tomb Raider-games, die juist de laatste jaren weer zaken overnamen van Uncharted. Stealth werkt deze keer ook volwaardig, aangezien je je nu kan verstoppen in hoog gras en struikgewas. Als je wilt, kun je heel wat geboefte ongezien ombrengen.

Miniatuurvoorbeeld

Wat valt nog meer op?

De game is onwaarschijnlijk mooi. Technisch weet Naughty Dog altijd al fantastische setpieces en facial animation af te leveren en in UC4 hebben ze de lat weer hoger gelegd. De details van de werelden die je bezoekt, is ongekend. Je reist van het besneeuwde Schotland naar Madagaskar, van Panama naar tropische eilanden en de details buitelen over elkaar heen. Dit is een van de allermooiste games die ik ooit speelde.

Maar het kloppend hart zijn de manier waarop de stemacteurs en de character-designers de cast tot leven hebben weten te wekken. Er is meer rust in UC4 ingebouwd en er wordt meer tijd genomen om de personages uit te diepen. De humor, de spanning, de onenigheid en de broederliefde komt fraai uit de verf en daarnaast zit de game boordevol leuke Easter Eggs. Maar belangrijker Drake, Sully, Elena… je sluit deze personages voorgoed in je hart.

Miniatuurvoorbeeld

Eindoordeel?

Uncharted 4 is een prachtig slotakkoord van een fantastisch serie. Ik was oprecht een beetje bedroefd toen de eindcredits voorbijrolden. Natuurlijk is er nog de multiplayer en die wordt minstens een jaar lang met gratis content (nieuwe maps, nieuwe modi, nieuwe wapens, nieuwe boosters enzovoorts) ondersteund. Maar je speelt deze game juist voor het singleplayer-verhaal. Dat we geen avonturen van Nathan Drake meer gaan beleven, doet een beetje pijn, maar als het einde dan toch moet komen, dan maar op deze fantastische manier. Zucht.

Miniatuurvoorbeeld

Miniatuurvoorbeeld

Miniatuurvoorbeeld

Meer Games van de Week

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van