Bright reviews

Eerste indruk: Samsung Galaxy Note 7

02 augustus 2016 17:08 Aangepast: 27 april 2018 06:32

De Note 7 heeft een groot scherm in een relatief kleine behuizing. De verbeterde S Pen maakt hem bijzonder. De nieuwe irisscan moet zich nog bewijzen.

Het vorige model in Samsungs Galaxy Note-lijn van grote smartphones, de Note 5, kwam niet naar Nederland. Maar de Galaxy Note 7, zojuist aangekondigd, komt hier wel op de markt. Op 9 september is de Note 7, in zwart, zilver en donkerblauw, verkrijgbaar voor 849 euro. Samsung slaat de naam Note 6 over, omdat Note 7 meer lijkt op zijn vlaggenschip Galaxy S7. De naam moet aangeven dat hij even high-end is als de S7.

Qua design lijkt de Note 7 op de Galaxy S7 Edge, met gebogen schermranden en een glazen achterkant (nu van het sterkere Gorilla Glass 5). Bij de Note 7 is de gebogen rand gelijk aan de voor- als de achterkant. Het ziet er best goed uit. De Galaxy Note 7 heeft een 5,7 inch QHD superamoled-scherm, dat alvast geschikt is voor HDR-video’s, voor fellere kleuren en een groter contrast. Maar er is nog weinig HDR-materiaal beschikbaar om dat een echt pluspunt te noemen. Veel specs zijn gelijk aan de S7, zoals de octacore chip en de camera.

Het formaat valt mee

De Note 7 heeft erg kleine schermranden, zodat het formaat van het toestel gezien de grootte van het scherm erg meevalt. De Note 7 voelt wel iets dikker en zwaarder dan de S7, maar het verschil is vrij klein. Zeker als je bedenkt dat de Note 7 ook plek biedt om de styluspen S Pen in op te bergen, aan de onderkant. Er is 64 GB intern opslaggeheugen aan boord, meer dan de 32 GB van de Galaxy S7. Met micro-sdkaartjes is dit uit te breiden naar 256GB. De Note 7 is net als de S7 waterproof tot anderhalve meter. Het toestel heeft een nieuwe usb-c-poort, voor opladen en aansluiten. Voor koptelefoons is de aloude 3,5 mm-ingang aanwezig.

Miniatuurvoorbeeld

Handige nieuwe functies S Pen

De S Pen geeft het toestel een paar unieke functies. De S Pen is op allerlei punten verbeterd. Zo reageert hij sneller en heeft hij een twee keer zo grote drukgevoeligheid (4098 punten). Ook is de penpunt nog maar 0,7 mm (dat was 1,6) en is de S Pen voortaan ook als virtuele gum te gebruiken. Bovendien kan je de S Pen nu ook in de regen gebruiken, maar hoe goed dat werkt, hebben we nog niet kunnen testen. Notities en tekeningen zijn te maken met de Samsung Notes-app, die extra functies heeft gekregen. Bij selecteren van olieverf mengen de kleuren zich bijvoorbeeld op je schermpje alsof het verf is.

Een toffe nieuwe functie: als het scherm uit staat, kan je toch notities maken met de S Pen. Je hoeft dan niet eerst de telefoon te ontgrendelen om bijvoorbeeld een boodschappenlijstje te maken. Je schrijft meteen met wit op het zwarte 'always on'-scherm. Dat werkt goed en kan erg handig zijn voor mensen die gewend zijn met een pen aantekeningen te maken. Door met de S Pen boven het scherm te zweven, kan je nu ook inzoomen (als een virtueel vergrootglas) of direct teksten vertalen. Ook dat zijn fijne extra's, maar je zou deze functies niet missen, als ze er niet waren.  

Irisscan voor ontgrendelen

Nieuw is de irisscan, waarmee de Note 7 is te ontgrendelen. Je moet het toestel hiervoor op de juiste afstand houden, waarna een infrarood-sensor je ogen scant. Volgens Samsung is deze manier van inloggen op het toestel 'veiliger en sneller'. In onze eerste tests was het nogal wennen aan hoe ver je de telefoon van je gezicht moet houden. Als je het eenmaal onder de knie hebt, werkt de irisherkenning opvallend snel. Maar het is wel minder intuïtief in gebruik dan de vingerafdrukscanner in de homeknop. Voordeel van de irisscan is dat hij ook werkt als je vingers nat zijn. De vraag is of de irisscan een blijvertje is, maar voor conclusies is het nog te vroeg. Je hebt in elk geval weer een extra optie om je toestel te ontgrendelen.

De irisscan is binnenkort ook te gebruiken om betalingen met Samsung Pay goed te keuren. Maar volgens Samsung Nederland is het nog altijd niet bekend wanneer Samsung Pay in ons land wordt geïntroduceerd. Een andere nieuwe functie in de Note 7 is de Secure Folder, een aparte map om persoonlijke informatie op te slaan.

Miniatuurvoorbeeld

Camera en accuduur

De camera is dezelfde als in de Galaxy S7: 12 megapixel, met een sensor die meer licht opneemt en een snelle autofocus. De camera-app start ook lekker vlot op, net als bij de S7, door twee keer te drukken op de homeknop.

De accucapaciteit is 3500 mAh, dat is iets groter dan de gewone S7 (3000 mAh) en iets kleiner dan de S7 Edge (3600 mAh). Het toestel ondersteunt snelladen en draadloos opladen. De Note 7 werkt met Android Marshmallow 6.0.1.

Nieuwe versie Gear VR

Tegelijk met de Note 7 komt er ook een nieuwe Gear VR op de markt. De VR-bril heeft een usb-c-aansluiting, voor de Note 7, maar dit deel is afneembaar, zodat ook de S6 en S7 er op zijn aan te sluiten via micro usb 2.0. De prijs is gelijk gebleven: 99 euro.

Miniatuurvoorbeeld

Extra's waar niet iedereen voor wil betalen

Met een adviesprijs van 849 euro is de geavanceerde Galaxy Note 7 voor veel consumenten aan de dure kant. Je betaalt onder meer voor het grotere scherm en de handige functies van de S Pen. Sommige extra’s, zoals de irisscan, zijn nog geen reden om voor dit toestel te kiezen.

Wie notities wil maken met een pennetje, komt al snel bij de Note 7 uit. Er zijn weinig andere nieuwe smartphones met penbediening. De nieuwe functie om aantekeningen te maken terwijl het scherm uit staat, geeft fans van de styluspen een extra reden om dit toestel te overwegen. Ook liefhebbers van smartphones met grote schermen en high-end specs hebben er met de Note 7 weer een aantrekkelijke optie bij. Het verschil met de S7 Edge is redelijk klein en qua prijs scheelt het ook minder dan 100 euro.

Miniatuurvoorbeeld

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore