Bright reviews

Eerste indruk: Acer Liquid Jade Primo, smartphone als pc gebruiken

17 augustus 2016 15:46 Aangepast: 27 april 2018 06:01

Wat voor ervaring krijg je als je een Windows-telefoon als computer gebruikt? We probeerden dat met de Liquid Jade Primo van Acer.

De Liquid Jade Primo is een Windows Phone van Acer, die  werkt met Windows 10 Mobile en via de functie 'Continuum' is aan te sluiten op een monitor om hem in een soort desktop-omgeving te gebruiken. We hebben getest wat je er in de praktijk mee kan. First things first: de Acer Liquid Jade Primo is eind juli uitgebracht en kost bij de meeste winkels 599 euro. Daarvoor mag je dus een overtuigende Windows Phone verwachten, maar als we naar de specs kijken, valt dat een beetje tegen. Het toestel oogt ondanks de grote rondingen fraai, maar is wel van een hard plastic gemaakt. Op de achterzijde steekt een 21 megapixelcamera uit, waarmee je redelijke foto’s maakt.

Verder is de telefoon voorzien van een Qualcomm Snapdragon 808. Die zat al in concurrerende smartphones van een jaar geleden en is inmiddels al ingehaald door bijvoorbeeld de Snapdragon 820-processor. De Liquid Jade Primo heeft een 5,5-inch scherm van 1080p, wat op zich scherp genoeg is, maar ook hierbij geldt: de concurrentie is al verder. Voor minder geld heb je bijvoorbeeld de Lumia 950 XL met sterkere processor en QHD-scherm. De Liquid Jade Primo heeft 32GB aan opslagruimte, 3GB aan werkgeheugen en een 2800 mAh-accu waarmee je de dag ruimschoots doorkomt.

Miniatuurvoorbeeld

Desktop-omgeving

Heb je een monitor (met hdmi-aansluiting), dan kun je de Liquid Jade Primo daarop aansluiten om het toestel in een desktop-omgeving te gebruiken. Daarvoor wordt een dock meegeleverd waar het toestel rechtop in komt te staan. Via een voedingskabel en hdmi-aansluiting koppel je de telefoon aan het scherm. Verder zijn er drie usb-aansluitingen, waarvan één usb 3.0. Jammer is wel dat de openingen aan beide kanten zitten, waardoor je kabels nooit lekker kunt wegwerken. Het dock oogt verder fraai op je bureau.

Gekoppeld aan de monitor kom je in een Windows 10-omgeving. Je kunt muizen typen via het smartphonescherm, maar het is ook mogelijk om een losse muis en toetsenbord te koppelen. Verwacht echter niet dat de telefoon je computer vervangt: het is en blijft een smartphone op een monitor. Internetten gaat prima (mits je veel tabbladen wilt gebruiken) en daarnaast werken de Office-programma’s zonder problemen. Wel moet je voor vrijwel alles inloggen met een Microsoft-account.

Daarnaast heb je toegang tot de Store om apps te downloaden, maar weinig daarvan zijn geschikt voor de desktop-omgeving. Wil je de telefoon met monitor gebruiken, bedenk dan dat je niet veel verder komt dan werken in de cloud en een browser.

Conclusie

Als telefoon op zich zijn er betere en goedkopere alternatieven, maar de Liquid Jade Primo wordt wel geleverd met een dock, die je er anders los bij moet nemen. Dit toestel van Acer toont de belofte en de mogelijkheden van Continuum, al zijn die nu nog niet legio. Een website bezoeken of iets schrijven in Word gaat prima, maar zodra je teveel opent (en dat is al vrij snel) wordt het systeem stotterend traag. Met de Liquid Jade Primo krijg je vooral een idee van waar het in de toekomst heen kan gaan. De Phone-experience is oké, maar de pc-ervaring kan beter.

Meer artikelen in de rubriek Eerste Indruk

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore