Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bright reviews

Game van de week: ABZÛ, een spiritueel en prachtig onderwateravontuur

21 augustus 2016 19:41 Aangepast: 27 april 2018 06:01

ABZÛ (voor PS4 en pc) is een bijzonder spel in de oceaan. Je wilt spontaan op duikles.

Is ABZÛ een duikgame?

Nee. Niet echt, al speelt de hele game zich wel onderwater af. Maar je kunt zo lang mogelijk onderwater blijven als je maar wilt, dankzij een speciale duikershelm. Waarom de hoofdrolspeelster in het begin van het spel in het midden van de oceaan dobbert, wordt niet verteld. Het is aan de speler om al zwemmend de geheimen van de oceaan te ontrafelen en zo achter je eigen levensdoel te komen.

De naam ABZÛ is overigens niet voor niets gekozen en stamt af van eeuwenoude Mesopotamische mythologie. AB betekent ‘oceaan’ en ZÛ betekent ‘kennen’ of ‘weten’. Met andere woorden: ABZÛ is de oceaan der wijsheid, de bron van waaruit het leven is ontstaan. Dit thema is erg belangrijk voor het verhaal al zullen we verder braaf niks meer verklappen.

Wat doe je precies onderwater?

De gameplay valt uiteen in twee delen: exploratie en puzzelen. Dat laatste is overigens zeer toegankelijk en zal voor weinig hersenbrekers zorgen. Het onderwater vertoeven, en zo het hoe en waarom achterhalen, is echter zo mooi en zo bevredigend dat de hele game een grote traktatie is voor je zintuigen, maar ook voor de bovenkamer.

Tijdens het duikavontuur kun je op standbeelden van haaien plaatsnemen om te gaan mediteren. In deze hoedanigheid kun je met een simpele druk op de knop van vis naar vis wisselen en leer je over alle prachtige flora en fauna op de bodem van de oceaan.

Bovendien kun je, gewoon voor de lol, aan de vinnen van een rog, aan het schild van een reuzenschildpad of aan de zijde van dolfijnen meezwemmen. Halverwege ABZÛ mag je zelfs naast een school walvissen zwemmen. Het is niets minder dan een magisch moment.

Miniatuurvoorbeeld

Doe je nog meer dan genieten van het leven op de oceaanbodem?

Halverwege de game verandert de toon en blijkt dat de balans in de oceaan verstoord is. Drijvende mijnen, een eeuwenoude technologie, een verzonken stad die je deels in ere kunt herstellen. Er is duidelijk meer aan de hand dan enkel zwemmen met uiteenlopende vissen. Zo mag je over lichtgevende plekken zwemmen om het leven in de zee te ‘verrijken’, kun je schelpen verzamelen, dien je zo nu wat kettingen aan te trekken en activeer je vriendelijke gele drones die zeewier voor je weghappen, zodat je weer verder kunt zwemmen.

ABZÛ wordt ook wel 'Journey onderwater' genoemd. Terecht?

Zeker. Creative director van ABZÛ en oprichter van gamestudio Giant Squid is Matt Nava. De man was hiervoor artdirector van Flower en Journey bij gamestudio Thatgamecompany en met name de grafische stijl van die laatste zie je direct terug in Abzu. Daarnaast maakt de Grammy-genomineerde componist Austin Wintory de soundtrack. Wintory maakte onder andere muziek voor The Banner Saga, The Order: 1886, flOw én Journey.

Met name de grafische voorstelling van ABZÛ doet aan Journey denken. De bodem van de oceaan zou je kunnen voorstellen als een grote, donkerblauwe waas maar dat is hier absoluut niet het geval. Het zachte kleurenpalet verandert voor je ogen van blauw naar groen naar geel naar grijs en weer terug naar blauw. De graphics zijn sowieso zacht en gestileerd wat nog meer voor een dromerig sfeertje zorgt.

De cartooneske voorstelling doet echter niets af aan de levensechte weergave van lichtgevende kwallen, haaien, walvissen of enorme algen. Alle flora en fauna beweegt precies zoals je dat zou verwachten en je voelt je dan ook helemaal een met het leven in de oceaan. Je voelt je letterlijk als een vis in het water.

Eindoordeel?

ABZÛ is een bijna spirituele ervaring waarbij beeld, muziek en boodschap subliem samenkomen. Het spel is zo relaxed én zo mooi gemaakt, dat iedereen die deze game een kans geeft, in één klap verliefd wordt.

Lees meer Games van de Week

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore