Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bright reviews

Eerste indruk: Hasselblad-cameramodule voor Moto Z-smartphone

31 augustus 2016 20:31 Aangepast: 27 april 2018 05:30

Het klassieke cameramerk Hasselblad maakt een cameramodule die op Lenovo's Moto Z-smartphone is te klikken. We probeerden hem op de IFA in Berlijn.

Hebben Aziatische smartphonemakers een obsessie met klassieke cameramerken? Nadat Huawei eerder dit jaar een samenwerking met Leica aankondigde, heeft Lenovo nu een smartphone-accessoire met Hasselblad gemaakt. De Hasselblad True Zoom Moto Mod is een speciale cameramodule die je achterop de Moto Z kunt klikken, waardoor je ineens een krachtigere camera in je telefoon hebt zitten. Eentje met optische zoom.  

Miniatuurvoorbeeld

Bekijk je de Hasselblad Mod van de juiste kant, dan ziet hij er uit als iedere andere camera. De optische zoomlens schuift uit zodra hij aangaat, aan de zijkant zit een fikse flitser en aan de bovenkant zie je een paar fysieke knoppen steken. Draai 'm echter om en je hebt een kaal oppervlak, met slechts een paar gouden pinnetjes. Zelfstandig is deze cameramodule niet te gebruiken: je moet hem met de ingebouwde magneet aan de Moto Z-telefoon koppelen.

Het resultaat is een hybridetoestel; een smartphone en digitale camera in één. Eentje die bij onze eerste impressies overigens prima beviel: hij is net niet te lomp om in een broekzak te steken en maakt foto's die er prima uitzien. Al is het wel wat gek dat foto's voornamelijk in een vierkant worden gemaakt. Het zal geheid te maken hebben met de traditionele camera's van fabrikant Hasselblad, die al langer een wat hogere beeldverhouding gebruiken. De Hasselblad Mod ziet er echter uit als een traditionele digitale camera, waardoor we stiekem wel een mainstream beeldverhouding hoopten te gebruiken.

Snelle knoppen

De exacte kracht van de camera kunnen we tijdens onze eerste hands on niet uitgebreid testen - we hadden maar eventjes de tijd in een drukke zaal op de IFA. Wel hebben we ons kunnen richten op de praktische zaken achter de Hasselblad Mod. Zoals bijvoorbeeld de knoppen bovenop: hier vind je een sluiterknop met daar omheen een schakelaar waarmee je kunt zoomen, waardoor in feite alle basishandelingen tijdens het fotograferen vanaf de bovenkant uitgevoerd kunnen worden. De smartphone is enkel een viewfinder - met wat knoppen voor bijvoorbeeld filters en lichtinstellingen.

Miniatuurvoorbeeld

Eén klein detail waar we heel erg blij van worden: naast de sluiterknop zit een aan-knop. Die schakelt niet alleen het smartphonescherm in, maar hij start ook meteen de camera-app. Je hoeft hierdoor niet door je apps te bladeren om snel een foto te schieten.

De camera bevestigt zich met een magneet aan de smartphone, waardoor je de twee van elkaar los kunt trekken zonder dat je bijvoorbeeld scharniertjes los hoeft te maken. Hoewel zo'n magneet wat gammel klinkt, blijft de ietwat zware camera toch stevig op zijn plek. Hij schuift nooit heen en weer, waardoor het geheel aanvoelt als één volledig toestel. Al voelt het wel wat eng om de twee weer uit elkaar te trekken. Je moet hierbij flink wat kracht zetten, en die telefoon gaat geheid eens uit onze vingers glippen.

Miniatuurvoorbeeld

Voorlopige conclusie

Onder andere Samsung probeerde al eens een krachtige camera in een smartphone te bouwen, maar dat leek geen succes. Wat dat betreft heeft de Hasselblad Mod mogelijk meer potentie. Dit is immers geen zelfstandige camera die je moet kopen, maar een accessoire voor de Moto Z die je wellicht al in je zak hebt zitten. Hierdoor ben je ook niet verplicht om hem altijd op je telefoon te houden - je kunt hem omwisselen voor bijvoorbeeld een batterijcase.

Met een prijs van 249 euro is de Hasselblad-camera echter wel een duur accessoire - al helemaal omdat je de telefoon er los bij moet hebben. Hij wordt vanaf september verkocht in Europa.

De nieuwe Moto Z Play-smartphone is half september te koop, vanaf 449 euro. 

Miniatuurvoorbeeld

Meer artikelen in de rubriek Eerste Indruk. We doen de komende dagen verslag vanaf de IFA-techbeurs in Berlijn. Volg ons ook op Facebook en YouTube.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore