Ga naar de inhoud
Bright reviews

Eerste indruk: Apple Watch Series 2

Eigen GPS, check. Waterdicht, check. Je Mac ontgrendelen met je Apple Watch? Cool! Als je het aan de praat krijgt tenminste.

Fitness. Als je de tweede generatie Apple Watch moet samenvatten in één woord, dan is dat fitness. De Apple Watch is waterdicht gemaakt, zodat je er mee kunt watersporten. De smartwatch is voorzien van eigen GPS, zodat je je iPhone thuis kunt laten wanneer je gaat hardlopen. (En m’n muziek dan hoor ik je denken. Je kunt muziek op het horloge uploaden en tijdens je run met een draadloze koptelefoon of oordoppen afluisteren.) Daarmee zijn twee van de grootste tekortkomingen van de eerste generatie Apple Watch uit 2015 verholpen.

Apples focus op fitness werd tijdens zijn event op 7 september onderstreept door de Nike+versie van de Apple Watch, gepresenteerd door Nike-executive Trevor Edwards. Er kwam verder geen app-developer aan het woord. Op Nianctic na, die de Apple Watch-extensie van Pokemon Go aankondigde. Maar zelfs in dat verhaal ging het vooral over de vele kilometers die spelers afleggen in de buitenlucht.

Miniatuurvoorbeeld

Fitness first

De productcategorie smartwatches bestaat nog niet zo lang en de industrie was naarstig op zoek naar een killer app. Met fitness is die nu gevonden. Opvallend genoeg was het niet Apple dat daarin toonaangevend was, maar Fitbit, de maker van populaire fitnesstrackers. Alle grote spelers, Google (Android Wear), Samsung, Garmin, Pebble, Misfit, Withings, ja zelfs TomTom volgen Fitbits voorbeeld en Apple nu dus ook.

Helemaal afscheid nemen van het idee dat een smartwatch tevens een sieraad is doet Apple niet. De gouden Apple Watch is in de Series 2 line-up weliswaar verdwenen, het nieuwe topmodel met wit keramieken kast mikt op een design-minnend publiek. De samenwerking met het Franse modehuis Hermès wordt ook voortgezet. De duurste modellen van de Apple Watch kosten nu echter 1500 euro in plaats van 15 duizend. Bereikbare luxe dus, niet langer alleen voor de 1%.

Miniatuurvoorbeeld

Bediening is verbeterd

WatchOS 3 getuigt ook van meer focus. De apps zijn nagenoeg verdwenen. Logisch want die gebruik je ook niet op een smartwatch, hooguit glances, de snelle blik. De hele bediening is er op vooruit gegaan. De werking is eenvoudiger en sneller. En cruciaal voor de fitness-ambities: de nieuwe Apple Watch is accuraat in het tracken van je activiteiten. Hoe en wanneer de GPS werkt krijg je amper mee. Da’s typisch Apple, alleen het resultaat telt. (Voor de liefhebbers: er wordt een signaal gezocht zodra je de Workout app start. GPS wordt ondersteund door de sensoren zoals de snelheidsmeter. Met GPS volcontinu aan gaat de batterij van de Apple Watch vijf uur mee.)

Miniatuurvoorbeeld

Unlock je Mac

Ik wil nog even ingaan op de meest nerdy feature van de nieuwe Apple Watch: het automatisch ontgrendelen van je iMac of MacBook. Klinkt simpel maar ik ben er langer mee bezig geweest dan het installeren van MacOS Sierra.

Om die unlock-feature te kunnen aanzetten moet je op je Mac-computer MacOS Sierra draaien en op je Apple Watch WatchOS 3. Check. Je moet ingelogd zijn op iCloud met hetzelfde ID op beide apparaten. Check. Je Apple Watch moet unlocked zijn. Check. Tot slot moet je de extra beveiliging Identiteitscontrole met twee factoren voor Apple ID aan hebben staan. Twee factoren?! Ja, dat had ik ook. Twee-factor-authenticatie is dus wat anders dan twee-staps-verificatie. Bleek dat ik op m’n iMac en MacBook nog de laatste gebruikte. Op m’n iPhone en iPad had ik al wel twee-factor aan staan.

Afijn, twee-staps uitgezet, twee-factor op alle apparaten aangezet. Hmm, nog steeds geen Apple Watch te zien in de Beveiliging-instellingen. Omdat ik geen zin had om uren rond te dwalen in support-fora, gokte ik erop dat ik m’n Apple Watch opnieuw moest koppelen (aan m’n iPhone). Ik moest met de switch naar twee-factor immers ook al m’n andere apparaten opnieuw aanmelden. Het duurde even maar ik had goed gegokt. Het werkt. Ik kan nu m’n Mac-computers automatisch ontgrendelen door m’n Apple Watch te dragen. Ik heb een kort wachtwoord voor m’n computers dus veel win ik er niet mee, maar tof dat het kan.

Meer aandacht voor de fitnessfeatures van de Apple Watch Nike+ zie je binnenkort in de FitGirl-rubriek van Bright TV op RTL Z en 7.

Lees ook de Eerste Indruk van de iPhone 7 en de AirPods