Ga naar de inhoud
Bright reviews

Eerste indruk: Huawei Mate 9

Huawei's nieuwe grote smartphone heeft een prima design en een lange accuduur. Maar van de camera hadden we meer verwacht.

Design

De Huawei Mate 9 is een mooie, grote smartphone. Hij ligt ondanks dit grote formaat nog verbazingwekkend goed in de hand. Al kan hij af en toe wel wat glad zijn. Ook heeft de telefoon een ingebouwde IR-blaster, waarmee je bijvoorbeeld je tv kunt bedienen. Maar wij vinden het niet erg handig. Aan achterkant van de telefoon zit traditiegetrouw de vingerafdrukscanner met daarboven de twee Leica-camera’s.

Scherm

Wat bij deze telefoon het meest opvalt is het grote 5,9 inch full-hd IPS scherm. Het scherm ziet er mooi uit en wordt goed helder. Geen 2K-resolutie en dat is een bewuste keus geweest. "We hebben gekozen voor een full-hd schermresolutie omdat een 2k-scherm teveel impact zou hebben op de batterijduur van het toestel." zegt Huawei's vice-president handsets Bruce Lee. Voor ons was het full-hd scherm scherp genoeg en daarmee de keus om niet voor een 2k-scherm te gaan prima. 

Miniatuurvoorbeeld

Software

De nieuwe Mate 9 komt, zoals we van Huawei gewend zijn, met een nieuwe versie van EMUI. We zijn hier geen groot fan van skins over Android en ook deze is geen uitzondering. Zo lijkt het besturingssysteem geobsedeerd te zijn met batterijduur. Je krijgt om de haverklap notificaties van applicaties die veel stroom gebruiken. Je kunt dit wel uitzetten, maar het zit diep in de instellingen verstopt. Verder wordt het het uiterlijk van Android erg aangepast, voor ons in de negatieve zin.

Camera

De camera, of beter gezegd de camera’s zijn wederom in samenwerking gemaakt met Leica. Het eigenaardige is dat één camera zwart-wit is en zou moeten zorgen voor meer detail. De andere camera heeft gewoon kleur en zorgt dan ook voor de kleurenreproductie. In de praktijk zorgt dit onder goede lichtomstandigheden voor indrukwekkende foto’s. De plaatjes zijn scherp en hebben veel detail.

Miniatuurvoorbeeld

Onder mindere lichtomstandigheden zijn de resultaten wel aanzienlijk minder. De camera heeft wel optische beeldstabilisatie. Ondanks dat zie je dat het diafragma van 'slechts' f/2.2 voor problemen zorgt. In donkere omstandigheden komt het nog wel eens voor dat je bewogen foto’s krijgt, jammer. De camera heeft reisonderdrukking, dat zorgt voor schone foto’s. Maar heeft als nadeel dat hij best heftig is, waardoor je vaak detail verliest. 

Miniatuurvoorbeeld

Verder heeft de camera wel een aantal leuke features. Zo kun je door de twee camera’s een wazige achtergrond creëren. Dat werkt best goed, je moet alleen wel even de tijd nemen om de camera op te zetten.

Miniatuurvoorbeeld

Batterij

Dan de batterij. Met een capaciteit van 4000 mAh gaat de telefoon makkelijk een dag mee. Zelfs bij intensief gebruik. Vrij indrukwekkend, aangezien de meeste telefoons bij mij rond een uur of 7 uur de geest geven. Een andere handige feature is dat de telefoon ontzettend snel oplaadt, door de QuickCharge-functie.

Conclusie

De Mate 9 is een indrukwekkende telefoon. Hij ziet er mooi uit, is snel en ook de lange batterijduur is ideaal. Wel hadden we meer verwacht van de camera en ook zijn we niet enthousiast over de skin die over Android zit.

Als je zoekt naar een telefoon met een groot scherm en lange batterijduur, dan is de Mate 9 zeker een goede keus. Zelfs met zijn stevige prijskaartje van 700 euro. 

Meer reviews in de rubriek Eerste Indruk